neljapäev, 25. detsember 2008

Harry Potter and the Sorcerer's Stone 2001


Lavastaja: Chris Columbus
Osades: Daniel Radcliffe, Rubert Grint, Emma Watson, Alan Rickman, Richard Harris jne.

Just mõnikümmend minutit tagasi vaatasin esimest Harry Potterit uuesti. No miks mitte kui jõulud käes, sest 1-ne osa töötab vägagi hästi jõulufilmina. Esimest korda nägingi pühade ajal ja nüüd ongi mõneti iga kord jõulude ajal tunne, et vaataks jälle Potteri filmi. Esimene osa on muidugi mõista lastekam kui kolm viimast filmi, aga siiski kindlasti vaatamist väärt. Let The Magic Begin.

Esimeses osas jõuab väike Harry Potter esmakordselt Sigatüüka kooli, kus ootab teda igati oodatud uus elu. Nagu tavaliselt satub Harry oma sõprade Hermione ja Roniga igasugu sekeldustesse. Kõige lõpuks peavad nad aga ära hoidma kuulsa Tarkade kivi röövimise ja sealhulgas saab Harry nii mõndagi oma minevikust teada.

Mulle on Potteri filmid ja raamtud kohati väga korda läinud. Filmide puhul on hea näha kogu Potteri maailma suurel ekraanil ja elavana, aga mõnikord hakkab vastu liigne kitsendamine. Esimese osa puhul ei tulegi praegu meelde, et kas midagi olulist oli või ei olnud puudu. Veidi imelik oli kolme peategelast nii noorena näha, sest olen kolme viimase filmiga liiga harjunud, aga mis seal ikka, sest ega film seejuures halvemaks ei lähe. Ka minul on teatud nõrkus filmide suhtes, kus on palju lund. See andiski filmile hea jõulumeeleolu. Kogu Potteri raamatule omane meeleolu ja õhustik on kenasti edasi kantud, nii et kordagi ei tekkinud tunnet, et näitlejad või miski muu oleks ülepingutatud. Kõik on rõõmus ja kena, aga õnneks mitte Disney-le omaselt okseleajavalt lääge. Kaugel sellest.

Tore teada, et autor Rowling on inglane, sest ma ei kujutaks Potteri filme mitte kunagi ette Ameerika inglise keeles. See inglastele omane hääldamine on selle filmi juures vägagi nauditav. Mina kui 18 aastane tegelikult ei tahagi iga kord 1 või 2 osa uuesti vaadata, sest minu maitsele on nad veidi liiga lastelikud. Kui vaatamiseks läheb, siis juba 3-5 osa. Varsti siis ka 6 osa, millest ma ootan päris palju. Loodan väga, et ei juhtu sama mis 5 filmiga. Selle all ma mõtlen just liigset sisuga koonerdamist. Ainult raamatut lugenud vaatajale jõuab üsnagi hästi kohale, millele või kellele filmis viidatakse. Kuna stsenarist Steve Kloves on uue filmi juures tagasi, siis sellepärast ootangi uuest filmist palju. 

Aga praegune film on osana Potteri seeriast igati korralik ja vaadatav siiani ning seega väärib ka head hinnet

7,5/10
Päris palju annab 5 osaga võrrelda, või mis? =)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar