esmaspäev, 15. detsember 2008

Burn After Reading 2008



Lavastaja: Joel ja Ethan Coen
Osades: Brad Pitt, George Clooney, Tilda Swinton, John Malkovich, Frances McDormand jne. 

Jõudsin minagi vendade Coenite uue üllitise ära vaadata. Otsisin tegelikult teatud paralleele eelmiste Coenite komöödiatega,aga suurt midagi ma ei leidnudki. Liialt erinev, et oleks mõne eelmise maik küljes. Kusjuures mul on veel Ladykillers ka nägemata. Aga jah, ütleks et Burn After Reading on intelligentne film lihtlabastest lollidest, aga mulle meeldis, sest nii värvikaid tegelasi pole ma kaua näinud ning Pitt tegi oma osaga kohe suured  silmad ette.

Burn After Reading toob esile CIA analüütiku Osbourne Cox, kes ettearvamatult vallandatakse. Kättemaksuks hakkab ta vaikselt talletama memuaare oma CIA tööst. Nii heast kui halvast. Kokkusattumuste najel satub CD koos memuaaridega aga juhuslikult treeningsaali töötajate kätte, kes otsustavad omanikult veidi raha välja pressida.

Põhilisteks tegelasteks on vallandatud CIA-lane Osbourne Cox, tema naine Katie, Katie armuke Harry ning treeningsaali töötajad Chad ja Linda. Kõiki neid seos üks salapärane disk. Kõigepealt pean ma ära mainima Brad Pitti, kelle roll oli lihtsalt uskumatu. Chad oli selline lihtsameelne tüüp, kellele pakkusid lõbu väikesed asjad. Iga tema liigutus oli koomiline, aga samas lihtne. Ei olegi kaua aega Pitti nii lihtsa ja tobeda tegelasena näinud. Chad käitus nii ettearvamatult. Alati kui ta suures pildis oli, siis ootasin talt alati midagi ootamatut. Ei teagi mida, aga teda oli lihtsalt huvitav jälgida. Clooneyt olen varemgi närvilise tüübi rollis näinud, aga temagi oli siin erinev. Eriti meeldisid tema pidevad näotõmblused ja äkilised liigutused. McDormand Lindana sobis kui valatult. Lihtsameelne nagu kõik ülejäänud. Aga näed vana hea Malkovich suudab igast rollist midagi välja pigistada. Chadi saatus oli ootamatu, sest selline pööre seisis mul üldse täiesti välistatuna, aga kuna film oli end juba korralikult maasse kinnitanud, siis sai seda kõike rahus edasi jälgida. Nii et üks parim pool filmist on suurepärased  näitlejad ja nende poolt kantavad tegelaskujud.

Mõte valgustkartvat infot sisaldava diski kaotsimeinekust ei olnud midagi uut, aga kogu segadus selle ümber korvas võib olla tuntud liini täielikult. Peamine liin tegelaste vahel: üks osapool ei teadnud seda, mida teadis teine osapool, mis tagas täieliku segaduse. Asjast ei saanud sotti isegi CIA või tegelikult neil puudus tegelik huvi kogu madina suhtes. Huvitav külg filmi juures oligi treeningsaali töötajate mõistmatus ja lihtsameelsus(Chad ). Üllatas tegelikult ka erinevate tegelaste manalateele mineku viisid, mõnda ma isegi ei oodanud. Tegelikult peamiselt ainult ühte=).

Andekas film tugevate näitlejatega, kellel kõigil oli kanda omaette kiiksuga osa, mis muutis kogu filmi äärmiselt rahuldustpakkuvaks.

8/10

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar