esmaspäev, 12. aprill 2010

Evangelion: 1.0 You Are (Not) Alone 2007

Lavastaja: Hideaki Anno, Masayuki, Kazuya Murumaki.
Osades: Megumi Ogata, Megumi Hayashibara jne.

Tulevikus on Maad tabanud enneolematu hädaoht. Kõrgustest on laskunud hiiglaslikud olendid koodnimega Inglid ja nende ainsaks eesmärgiks on inimkonna hävitamine. Võitlus nende vastu ei ole lihtne ja seepärast on loodud hiiglaslikud robotid, mida saavad teadmata põhjustel juhtida ainult lapsed, et astuda võitlusse tundmatu vastasega.
Esimest hiiglaslike humonoidsete robotite võitlust Ingliteks nimetatavate olenditega tahtsin näha tegelikult JAFF-i raames, aga jäi vahele tänu rahalistele kaalutlustele. Teine osa läks juba suurelt ekraanilt vaatamisele ja tagantjärgi mõeldes olen vägagi rahul, et järge JAFF-il nägin. Mitte, et 1.0 nüüd väga halb oleks olnud, aga Interneti avarustes ringi tuiates leiab nii mõndagi huvitavat Evangelioni sarja ja sellel põhinevate filmide kohta, mis kiruvad täispikkade versioonide lünklikkust. Evangelion 1.0 kuulub neljaosalisse tetraloogiasse nimetusega Rebuild of Evangelion ning see on katse taastada kunagine menukas seriaal suure kino jaoks. Ebaselged motiivid ja selgitamata aluspõhi, millel kogu esimene osa töötab tulenevadki suuresti adaptsiooni ja seriaali erinevustest. Lühidalt öeldes peaks hoopis ette võtma Neon Genesis Evangelioni nimelise 26. osalise seeria, et täit selgust saada. Seda muidugi juhul, kui 1.0-i pakutud universum huvi pakub. Evangelion jutustab loo kaugest tulevikust, kus inimrassi ähvardavad kosmilist päritolu Inglid, kelle tegelikke eesmärke mitte keegi ei paista teadvat. Nad tulid, hävitasid ning nad tulevad ja hävitavad jälle. Inglitel on kogu loos kindel mõte, aga kahjuks ei kiputa seda vähemalt filmiversioonis liiga kiiresti avaldama. Tõde tuleb päevavalgele arvatavasti seeria kolmandas või neljandas osas. Inglite kõrval on veel kaks väga tähtsat asja. Evangelionid e. EVA-d ja teismelised, kes on määratud neid hiigelroboteid juhtima.
Mastaapsed võitlused hea ja kurja vahel on Jaapanlaste eriala ja selle vastu ei tule vast mitte keegi vaidlema. Osapoolteks äärmiselt stiilselt disainitud inimlikud robotid, mis koos tegevustiku arenguga transformeeruvad aina tugevamateks ja piloodiga veelgi enam ühilduvamateks. Tegelaste kaardivägi võib võtta hingetuks, sest animesid mitte just väga palju näinud vaatajas võib tekkida suhteliselt suur segadus olemasolevate karakterite motiivide ja käitumise selgitamisel. Igal tegelasel on olemas kindel eripära, mida läbi filmi pidevalt rõhutatakse. Olgu selleks kibestumus isa suunas, enda tõestamise vajadus või valuliste saladuste peitmine, aga ikka ja jälle kerkivad ka kõige süngemates tegelastes esile helgemad küljed. Eriti tähtsal kohal on ennastsalgav võitlus, kus kõik muu jäetakse kõrvale ja leitakse endas uus tase, et tulla toime raske koormaga. See kõik on väga iseloomulik mechade ja muude loomadega seostuvatele animeseriaalidele ja filmidele. Evangelion 1.0 oleks võinud olla suurepärane, aga piisas ebaterviklikust stsenaariumist, mis arvestab ainult sarja fännidega, et maandada pinge Inglite, EVA-de ja nende pilootide tegemistes punktini, kus ainsaks meelierutavaks osaks jäigi EVA-de stiilne välimus ja Inglite hävitusjõud.
Mööda ei saa vaadata aga faktist, et pakutud reaalsus oli üsnagi köitev ja kahtlemata midagi sellist, mida tahaks veel ja veel näha, aga ainult paremas vormis. Selleks loodigi Evangelion 2.0.
7/10

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar