pühapäev, 16. november 2008

The Big White 2005

Lavastaja: Mark Mylod
Osades: Robin Williams, Holly Hunter, Giovanni Ribisi, Tim Blake Nelson jne.

The Big White tutvustab meile Paul Barnelli Alaska väikelinna elanikku, kelle rahaline seis pole just kiita ja isegi tema väike firma hakkab vaikselt pankrotistuma. Pauli naine põeb Tourette sündroomi ja raha selle ravimiseks puudub. Viimases hädas püüab Paul oma 5 aastat kadunud venna kulul kindlustusraha välja kasseerida. Aga tänu igipõlisele bürokraatiale raha ta kätte ei saa, sest raha saamiseks peab ka laip olema. Paul leiab prügikastist külmunud laiba ja nii ta saab võimaluse oma kadunud venna üles leida võõra mehe laiba kaudu. Töönarkomaanist kindlustusagent seda nii lihtsalt ei jäta ja asub asja uurima.

The Big White on üks omapäraselt välja kukkunud väike filmike. Tegemist on musta komöödiaga, mis oma koomilises võtmes on üsnagi hea. Robin Williamsi kehastatud Paul Barnell on veidi argliku ja tagasihoidliku moega sell, kes oma naist väga armastab. Nii ta selle laiba üles korjabki, aga laiba kadumist märkavad kaks kahtlase intelligentsusega jõmmi, kes ka kohe laipa otsima hakkavad. Ühte jõmmi kehastab Tim Blake Nelson. Mulle jäi ta esmakordselt meelde Coenite komöödiast O Brother, Where Art You. Sümpaatne näitleja. Siingi oli ta väike aga südi. Barnelli hullu naisena näeb Holly Hunterit, kelle tegelaskuju on koomiline kuid ka samas kurvavõitu. Barnelli kadunud vend Raymond ilmub samuti välja, sest ta on just kuulnud oma surmast ja kavatseb ka osa saada kindlustusrahast.Kaks jõmmi võtavad Barnelli naise pantvangi ja sunnivad Pauli juba maetud laipa ära tooma. Naine võib küll hull olla, aga tema hirmutab pigem pantvagistajaid kui vastupidi. Kõige selle keskel tegutseb ka närviline kindlustusagent Ted Waters, kelle pettuse paljastamine ei kanna vilja. Givanni Ribisi saab selles rollis kenasti kolki vähemalt kaks korda. 
Film on täis huvitavaid tegelasi. Üks kummalisem kui teine. Näiteks Paul elas natuke aega ühe vana naise juures, kellele meeldis võõraid relvaga ähvarada. Pauli vend osutus alkohoolikuks ja ka "veidi" vägivaldseks. Vastav muusika andis koheselt teada, et tegemist on musta komöödiaga. Igasuguse laiba vedamise juures kostis mõnusalt lõbus viisike. Kogu segaduse keskel hakkasin paratamatult kaasa tundma Barnellile ja tema naisele. Lõpus oli üks koht Pauli venna, relva ja Pauli naise vahel, mis oli küll etteaimatav, aga siiski ei soovinud selle juhtumist.
Lõppes siiski kõik hästi.---SPOILER--- Mitte küll kõigi jaoks, aga Paul sai oma raha kätte ja nii ta saigi oma naise ravile saata. See oligi kõige tähtsam.--SPOILER---

Huvitavad ja omapärased tegelased, koomiline aga samas tõsine. Film ahnusest, lollusest ja armastusest.

7/10

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar