pühapäev, 29. november 2009

PÖFF09: Animated Dreams - $9.99 2008


Lavastaja: Tatia Rosenthal
Osades: Geoffrey Rush, Tom Budge, Joel Edgerton, Leon Ford jne.

Kolmas ja viimane animafilm PÖFF-il. $9.99 oli minu jaoks täiesti tundmatu animatsioon ühelt Iisraeli naisrežissöörilt, kes pidi filmi levitamiseks ja ennekõike tootmiseks ränka vaeva nägema. Tatia Rosenthal oli tema nimi ja minu üllatuseks oli ta enne seanssi kohal, et vaatajad veidi filmiga kurssi viia. Mingis mõttes tema sissejuhatus aitas, sest ma sain kummalisevõitu nukufilmile palju paremini sisse elada.
Elu mõtet taga otsiv nukufilm leiab aset Sidney korterelamus, kus grupp inimesi püüavad leida oma elule eesmärki või lihtsalt elu mõtet. Väike poiss õpib tundma raha väärtust ja leiab hoopis midagi muud. Poissmehest töötu elab siiani isaga koos korteris ja mõtiskleb elu mõtte üle. Tema vend on aga valmis oma uue armastuse heaks kõike tegema. Pensionärist vanahärra tunneb end üksildasena, kuid järsku ilmub ukse taha tema elu suurim üllatus. Ja viimane neist on armastatu poolt maha jäetud nn. vaba hing, kes veedab aega uimastite mõju all olles, et unustada südamevalu.
Tegemist on täiesti omamoodi nukufilmiga, mis kulgeb ka umbes sarnaselt. Nukkudega on alati kõik nii väga teistmoodi. Reaalsusetunnetuse puudumine on vast kõige tugevam mõju nukufilmide puhul. Vähemalt minu jaoks on see nii alati olnud. $9.99 oli aga teistmoodi ja ma tean ka väga hästi miks. Tatia Rosenthali elu üle mõtlevad nukud moodustasid koos ühe veidra ja lihtsa inimeste grupi ühes kortermajas, kus neid kõiki ootas ilmutus elust enesest. Töötu poja isa Jim läks hommikul kohvi järele ja otsustas juba ka ühe sigareti tõmmata. Ootamatult ilmus välja räsitud väljanägemisega pealtnäha kodutu mees, kes küsis Jimilt tule ja sigareti. Sellest hetkest hakkab kahe erineva mehe vahel arenema kaval ja igatpidi värvikas vestlus, mis lõppeb sama kiiresti nagu algab. Järkjärgult tutvustatakse kortermaja tavalisi ja vähemtavalisi elanikke. Mõni neist on paras tuulepea ja elab ainult ühes hetkes. Mõni teine jälle otsib kedagi või midagi, aga mitte kuidagi ei leia. Ilmub välja naissugupool, keda valdab alatihti tung beebipehme naha järgi. Kogu see kupatus tegi kokku kas just huvitava, aga hoopis veidravõitu lihtinimeste eneseotsingute kogumiku, mis oli teataval määral pealiskaudne ja andekas.
Jimi kohatud kodutu ei olnud päris see, kellena ta välja paistis ja ühtlasi muutus kodutu roll vähemalt esialgsel arvamusel kogu filmi jaoks oluliseks. Miskipärast seda ei juhtunud ja see tõi kaasa erinevate tegevusliinide nõrkuse ja pooleli jäämise. No mitte päris pooleli. Iga lugu ja iga tegelane sai oma lahenduse kätte, kuid loo terviklikus oli siiski lühike ja katkendlik ning tundus, et vastuse saigi kätte ainult tegelane ise ja vaataja jäeti üldse kõrvale. Muidugi tuleb arvesse võtta allteksti ja kõike seda, mida film üldsegi taotleb. Petukaupadega lausvale müümine lihtsameelsetele ja vastuvõtlikele. Mõnikord ei olegi neil halvad tagajärjed, sest näiteks $9.99 pakub versiooni, mis kõigub hea ja halva vahel ja lõpptulemuseks oligi filmi lihtsameelseima tegelase poissmehest töötu mõtte avardumine ja suhete paranenime oma võõrandunud isaga. Paraku ei pakkunud väga meeldiva vormiga teos uuenduslikust ega piisavalt palju omapära, et muutuda silmatorkavaks teiste omasuguste seas. Ingliteema tõotas tuua ja osaliselt tõigi tegelaste keskele nutikust ja mõnusat salvavat reaalsust, kuid pärast teda olid ülejäänud tegelased oma muredega kaunis kahvatud.
Tervikuna oli $9.99 mõtlemapanev nukufilm elust ja üldse kõigest, mis eluga kaasneb. Aga osade tegelaste nõrkus ja etteaimatavus vähendasid üllatust ja andekust, mida omasid endas ülejäänud pool tegelastest.
7/10

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar