laupäev, 14. märts 2009

Twilight 2008

Lavastaja: Catherine Hardwicke
Osades: Kristen Stewart, Robert Pattinson jne.

Sai ka minul see imeasi ära vaadatud. Algul plaanisin selle filmikese kuskile tulevikku ootama jätta, aga kuna eile oli see käepärast, siis vaatasin huviga ja seda sellepärast, et ma tahtsin teada kogu seda raamatut/filmi ümbritseva sagina põhjust. Põhjust ma teada ei saanud, sest kui raamat on oma olemuselt samasugne nagu film, siis ei oska ma üldsegi seda massihüsteeriat põhjendada.
Bella Swan kolib ajutiselt Forksi väikelinna oma isa juurde. Uues koolis kohtab ta Cullenite perekonda, kelle kohta käivad kummalised kuulujutud. Eriti pakub Bellale huvi Edward Cullen. Noorte vahel puhkeb armastus, aga õnna varjutab asjaolu, et Edward on vampiir ning õige pea satub Bella elu ohtu.
Tegelikult ma oskan seda Twilighti hullust põhjendada, aga ma ei suuda seda lihtsalt omaks võtta, sest lugu iseenesest on lihtlabane ja küllalkti hädine. Raamat ja film on muidugi kaks erinevat nähtust, aga kui film on täpselt raamatust maha võetud, siis jääb kuidagi suur küsimärk õhku rippuma. Millest siis see fännide armee tuleb? Noh, eks ikka see suur ja lai noorte armastus. Twilight on selle kujutamise juures vastasugupoole ära võlunud ja eks ka mina saan sellest enamjaolt aru, aga siiski ei õigusta filmiversioon end mitte kuidagi. Filmi juures hakkas silma huvitavad vaated loodusele ja üpriski kena visuaalne pool, kuid ega needki filmi ei päästnud. Alguses oli veel lootust, aga kui Bella kooli jõudis, siis sain lõplikult aru, et tegemist on täiesti tavalise noortekaga, kuhu on end peitnud ka vampiirid. Kristen Stewart Bellana oli täiesti talutav ja miks ta ei peaksi olema. Ise ta ju ka vastavas vanuses ning eks tal on juba kobe filmipagas ka seljas. Stewart oli ehtne silmarõõm, aga Pattinson Ewardina oli kohati nii tobe kui ka kuidagi väga kohmetu. Üldsegi oli Bella ja vampiir Edwardi omavaheline suhtlemine üks suur kohmetusehunnik. Ma saan küll aru, et taheti kujutada nende kahe suhte kujutamist ja kuidas see kõik algas vastava kõhkluse ja kohmetusega, aga ikkagi juhtus nende suhte areng olema väga piinlik vaatamine. Tundus, et omavahel nad ei saanudki rääkida ilma et iga sekundi tagant toimuks hingetõmbepaus.
Stewartit Bellana oli huvitav vaadata, sest temal võib ju ikkagi silm puhata ja ma ei kahtlegi tema mineviku- ja tulevikusaavutustes, kuigi vastu hakkas see tüüpiline "olen üksik ja endassetõmbunud noor" -lik lähenemine. Ei talu sellist asja eriti, aga eks niimoodi naissugupool enda poole võidetigi. Huvitav, kas raamat on üldsegi hea lugemine? Alguses mõtlesin seda lugeda, aga see mõte oli tekkinud enne fännide ülepaisutatud kiituse lainet. Nüüd aga olen mõtte maha laitnud ja loen parem midagi targemat. Cullenite perekond jättis võltsi ja tobekoomilise mulje, sest nad ei olnud oma soengute ja jahuga ümbertöödeldud nägudega ligilähedalgi vampiiridele. Erit tobedaks osutus kolme vaenuliku liigikaaslase uhke ja enda arvates väga stiilne sisenemine, mille tõttu matsin Twilighti enda jaoks sügavale mulda maha. Kas siis tõesti on vampiirid mingisugused moehullud, kelle kõnnak peab olema eriti uhkeldav, kuid mulle ülimalt tobe? Bellat jahtima hakanud vampiir meenutas mulle mõneti Brad Pitti ja ma arvasin, et tal on olemas veidi olulisem roll, aga tulemus oli lihtsalt väga jõuetu. Mis ajast vampiirid enam päikesevalguse käes põlema ei lähe? Nüüd nad hoopis sätendavad ja see lisas filmile palju silmi pööritama panevaid seiku juurde. Ah, mis ma siin ikka virisen, sest see on ju raamatu autori fantaasia vili. Kõik Twilighti juures oli üpriski tavaline ja meenutas eelkõige mannetut tiinekate seebiooperit. Stewart oli lahe, aga kõik muu jättis liigagi külmaks. Mitte mingisugust salapära film endas ei sisaldanud ja enamjaolt jättis odava mulje, sest vampiirid püüdsid olla lahedad ja võimalikult palju ringi hüpata. Bella ja Edwardi vahel leegitsenud armuleek oli piinlikult tobedalt kujutatud. Muidugi oli Twilight märksa parem kui The Haunting of Molly Hartley(3/10), mis võis ajada ka kergelt iiveldama. Õnneks seda vampiiri ja inimese armuloo puhul ei juhtunud.
Kes teab, äkki tuleb teine osa etem. Kahtlen. Ja võrrelda seda Potteri seeriaga? Ei noh, mis nali see nüüd siis on?
4/10


2 kommentaari:

  1. Osades: Kristen Bell, Robert Pattinson jne.

    Sul on viga. :) Kristen Stewart ei peaks olema? :P

    VastaKustuta
  2. Sa raisk =0
    Kuidas ma nii valesti sain panna. Ju siis seostus mul ajus automaatselt nimi Kristen just Belliga mitte Stewartiga:D

    VastaKustuta