kolmapäev, 11. märts 2009

Friday the 13th 2009

Lavastaja: Marcus Nispel
Osades: Jared Padalecki, Danielle Panabaker, Aaron Yo jne.

Ja nüüd siis kolmas film, mis CC Plaza sünnipäeval valituks sai. Peale kahe ajaloofilmi otsustasin Reede 13 remake kasuks, sest olin eelnevalt nii positiivseid kui ka negatiivseid arvamusi lugenud ja eks põhjus selle valimisel oli ka tõsiasi, et ma ei ole just palju slashereid ja õudukaid kinos vahtimas käinud. Eriti just viimasel ajal. Jason ja talle armsaks saanud machete on teada tuntud värk ning miks ka mitte värsket versiooni suurel ekraanil kaeda.
Sisu leiab aset aastaid pärast esimesi mõrvu Camp Crystal Lake`s ning nüüdki suunduvad kanepi ja niisama lõbujahile kamp noorukeid. Camp Crystal Lake on küll suletud, aga ega see noori ei heiduta ning uudishimu saabh nii või naa oma tahtmise. Samal ajal otsib ümbruskonnas oma kaduma jäänud õde Clay Miller, kes vaatamata lootusetusele ei taha mitte kuidagi alla anda, et oma õde leida. Ta satub kokku kamba noorukitega ja koos peavad nad hakkama võitlema Crystal Lake`i asustava õudusega, kelleks on ei keegi muu kui Jason Vorhees.
Enne pealkirja ilmumist sai põgusa ülevaate esimeste mõrvade lõppvaatusest ja seega sai teada ka Jasonit väga armastanud ema saatusest. Selle seiga sissetoomine andis Jasoni sünnile omaette salapära, kuid filmi edasine areng lämmatas paraku kogu Vorheesi salapärase olemuse, sest noorukeid ümbritsenud jutt ja tegevused olid niivõrd tüüpilised, et kohati tekkis mõte, et kas tõesti ei suudeta isegi 2009 aastal midagigi etemat välja mõelda. Noorukeid rappima asunud Jasoni kätetöö oli küllaltki tavapärane ja ei paistnud üldsegi millegi erilise poolt silma. Ohvrid oli tüütud tühjakargajad ning üks oli lollim kui teine. Ainukesena sümpatiseeris Supernaturalist tuttav Jared Padalecki, kuid ka tema oli parajalt kuiv ja sarnane Supernaturali tegelasele. Toda sarja vaatasin mõnuga ja vaatan ka edaspidigi ning eks Padalecki tundubki vast kõige kobedam Supernaturalis. Aga jah, tema oli ainuke taiplik teiste juhmardite keskel. Sisu areng oli etteaimatav kuni lõputiitriteni, kuid kõige enam meeldis jälgida Jasoni värskust ja tegutsemisvalmidust. Ega ta lootusi eriti ei petnudki, aga ka temast lootsin siiski rohkem. Oma hokimaski saamislugu seletati ka uusversioonis ära. Kas ka originaalis näitas maski leidmist nii täpselt, seda ma kahjuks ei mäleta, sest nägin neid viimati vist titena. Jason oligi filmi juures kõige "lahedam", sest tema ja tema askeldamised noorukitega omasid teatavat värskust, kuid tema tõelisi hetki jäi väga väheks.
Kohalik sulane oma mõnusalt maaka olemisega oli täitsa muhe vennike, kellele meeldis aega veeta ajakirjade ja nukkudega. Umbes sama lugu oli ka eilses C.S.I: New York`is=]. Tapmisviisid ei olnud midagi meeldejäävat, kui ainult välja arvata paar-kolm kohta. Üks neist hõlmas Jasonit, machetet, paadisilda, järve ja paadisilla all olnud naist. Eks see oli tegelikult parajalt tobe, kuid samas mõningal määral meeldejääv. Visuaalne külg ja kaameratöö osutusid ka üsnagi tavapärasteks, siiski oleksin lootnud midagi enamat, sest sama lavastaja käe all valminud The Texas Chainsaw Massacre oli mõlema külje poolest märgatavalt kõrgemal tasemel. Niisiis, Jason tuli ja tõmbas noored auku ning noored karjusid palju tahtsid, kui Jasoni käest juba ei pääsetud. Ah jaa, algus oli veidi imelik, sest ma istusin ja vaatasin, et nüüd ongi siis see kamp kellega tutvume kogu filmi ajaks, kuid siis tapeti kõik kenasti ära ja ekraanile ilmus punaselt pealkiri. See koht oli mõnevõrra muigele ajav, kuid see oli tingitud ka teatavast väsimusest pika päeva möödumise pärast. Üldmulje filmist oli siiski meeldiv, kui üha enam järele mõeldes ei olnud 2009 aastal valminud slasheri juures midagi uudset ega huvitavat. Olgugi et remake, aga peaks ka midagi muud välja mõtlema ning vana joru millegi etemaga asendada.
Ütleks nii, et remake omas endas mingisugust värskust, kuid enamjaolt jättis film mind külmaks ning ka Jason vaeseke ei saanud rohkem sügavust juurde. See oleks veidi huvitavam suund olnud. Aga slasher on slasher.
3/10

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar