esmaspäev, 23. veebruar 2009

Oscarid 2009

Suur Oscari gala on läbi saanud ja tulemustega jäin suhteliselt rahule, kui välja arvata üks väga häiriv eiramine ühe nominendi suhtes. Gala oli minu meelest vägagi õnnestunud, sest Jackman pani peo koheselt lavale astudes käima. Õhtujuhina oli ta täitsa koomiline ja sorava jutuga. Meeldisid ka erinevad etteasted, kus mõni oli pühendatud eri valdkondadele nagu muusikalid või siis eri nominatsioonidele nagu naiskõrvalosatäitjad. Punast vaipa eriti ei vaadanud, sest nende intervjueerijate küsimused oli mõttetud ja mittemidagiütlevad....
Muidu oli kogu gala mõnusas rütmis ja vormis, sest seekord oli nominentide nimetamine muudetud hulga huvitavamaks. Näiteks võiks tuua stsenaariumide nominentide ettelugemise, kus filmide nimed ilmusid ekraanil paberile ja samas ilmus ka paar rida stsenaariumist.

Niisiis, võitjad kah kirja:

Parim film - Slumdog Millionaire.
Seda filmi nautisin nii kuidas vähegi võimalik ja nüüd ei pea ma enam kauem vastu ning plaanin uuesti vaadata, kuigi võib olla oleks juba targem kinno minna. 
Danny Boyle sai hämmastava tööga hakkama. Film oli täis tundmatuid näitlejaid, aga igaüks neist sai hakkama rolliga, mille üle võis kas nutta või naerda ja seda kõige paremas mõttes.

Kuigi mind jäi vaevama küsimus, miks The Dark Knight nominatsiooni ei saanud? See on juba teine ülekohus aasta parimate filmide hulgas, kui kaasaarvata ka Penni võitu.

Parim meespeaosatäitja - Sean Penn filmist Milk.
Geipoliitik, kes sai kuuli. Kah mul asi. Ei taha mitte kuidagi tunduda mingisuguse kinnise silmaringiga homode vihkajana, aga miks on see just nii, et kui peategelane on gei, siis saab palju tunnustust. Aga kui ta poleks tolles filmis homo olnud, kas siis oleks asjalood ikka samad.
Igatahes Mickey Rourke oli ja on siiani parim meespeaosatäitja, sest tema unustamatut rolli ei unusta keegi, kellele film vähegi meeldis. 
Suuremat ülekohust enam olla ei saa.

Parim naispeaosatäitja - Kate Winslet filmist The Reader.
Sisimas lootsin ikka Angelina Jolie võitu, aga muidu olin tahest tahtmata kindel, et Winslet võtab Oscari ära. Hea, et The Reader aasta filmiks ei saanud, aga Winslet oli küll igati vääriline saamaks Ocarit.

Parim meeskõrvalosatäitja - Heath Ledger.
No see oli kindlamast kindel võit, sest keegi ei trumbanud Ledgeri anarhistliku klouni rolli üle. Õige pea kaen The Dark Knighti kolmandat korda üle. Seisab alles ostetuna riiulis ja väärib kindlasti mitmekordset vaatamist.

Parim naiskõrvalosatäitja - Penelope Cruz.
Kahetsusega pean tunnistama, et see film on mul veel vaatamata ja seega ei saa ma tema võidu kohta suurt midagi öelda. Kuigi midagi imelikku oli nende kandidaatidega lahti, sest minu silmis Viola Davis nii meeldejääv rolli Doubtis küll ei olnud. 

Parim lavastaja - Danny Boyle filmi Slumdog Millionaire eest.
Nagu juba enne ütlesin, et Boyle sai unustamatu filmiga hakkama. Jään ootama tema uut teost, mis võib jällegi olla midagi erilist. Andekas see vend, mis muud.

Parim originaalstsenaarium - Milk.
Film veel nägematta, aga ka selle vea parandan õige pea.

Parim adopteeritud stsenaarium - Slumdog Millionaire.
Ma oleksin selles vallas pigem Buttoni võitu oodanud. Ega ma pettunud ei ole, aga olen arvamusel, et Button oleks seda rohkem väärt olnud.

Parim kinematograafia - Slumdog Millionaire.
Ka see oli Slumile vääriline Oscar, sest kohati oli filmi kinematograafiline pool ikkagi väga kaunis.

Parim filmimuusika ja parim muusikapala - Slumdog Millionaire.
Siin on ülekohut tehtud The Dark Knight´ile. Slumi muusika ja lugu olid väga head ja puha, aga oleksin eelistanud TDK OST´i ja kuhu jäid siis Gran Torino ning The Wrestleri unustamatud muusikapalad.

Parim animatsioon - Wall-E.
No see oli sama kindel nagu Ledgeri võit Jokkeri rolli eest. Ka seda oleks õige aeg uuesti nautida.
Minu jaoks esimene animatsioon, mis ei tekita lääget olekut mitte ühegi nurga pealt.

Parim võõrkeelne film - Okuribito ja parim dokumentaalfilm - Man on Wire - need mõlemad lähevad õige pea vaatamiseks.

Ülejäänud võidud: 

Best Achievement in Editing - Slumdog Millionaire.

in Art Direction - The Curious Case of Benjamin Button.

in Costume Design - The Duchess.

in Makeup - The Curious Case of Benjamin Button.

in Sound - Slumdog Millionaire.

in Sound Editing - The Dark Knight. 

in Visual Effects - The Curious Case of Benjamin Button.

Best Documentary, Short Subjects - Smile Pinki.

Best Short Film, Animated - La Maison en petits cubes. 

Best Short Film, Live Action - Spielzeugland.

3 kommentaari:

  1. dude, rourke oleks pidanud võitma, kuid ära pennile ülekohut tee. hea roll ikkagi.
    ja kinematograafia, sound mix ja sound slumdogile oli kõige suurem nali üldse. see film on nii faking ülehinnatud

    VastaKustuta
  2. Sellised teosed ei saa Oscarit parima filmina - neid autasustatakse audio ja visuaalia eest. Ei Aliens ega Terminator 2 (, mis on filmina palju paremad tervikud, kui The Dark Knight oli,) ei ole samuti isegi nomineeritud parimaks filmiks. Ja miks? See on kui valida aasta parimaks jäädvustuseks ilutulestiku. Kõige parem asi ei ole ülespunnitatud ja kriiskav - kõige rohkem liigutatud oleme me tavaliselt lihtsatest ja lakoonilistest, poolkogemata pealesattunud kaadritest.
    Ja miks mulle TDK sama terviklik ei tundu? Film püsis algues kenasti endale seatud reaal-elu kaanonis aga poole pealt hakkas mingi Saw-taoline "ma oskan kõiki maailma asju ette näha ja plaanis ära kasutada"-jurts pihta: laseme kaasvange õhku ja suudame hoida 2 laevatäit inimesi terroriga oma kontrolli all. Võibolla lihtsalt tunnistaks, et päris elus inimesed eksivad - siis poleks seda reaalsust eiravat hight-teck mobiili-peilimis-raali vaja olnud. Ja siis see "ega me mingil juhul ei tee Burtoni filmi" attitude ja lõpp pidi ikka samasugune kõrgustest mahasadamine olema aga mitte nii nagu Burtonil. Hää film oli aga mind need kõik tegurid häirisid ja kiskusid hinnet paar pügalat alla.

    VastaKustuta
  3. Olen tõesti ülekohtune Penni rolli suhtes. Eelarvamusega rolli ja filmi maha teha pole just kõige targem. Eks vaatab Milki ära ja siis saab muljetada.
    Homost poliitik ei oma minu jaoks tähtsust, sest mind ajas pigem vihale Rourke kaotus.

    VastaKustuta