laupäev, 7. veebruar 2009

Body of Lies 2008

Lavastaja: Ridley Scott
Osades: Leonardo DiCaprio, Russel Crowe, Mark Strong jne.

Saades tänu The Kingdomile maigu suhu, vaatasingi ära Ridley Scotti uusima üllitise Body of Lies. Scotti teades ma enam-vähem aimasin, et Body of Lies on kindlasti igati väärt vaatamine. Kuigi imelikul kombel oli enne tekkinud eelarvamus, et just sellest filmist on oodata küllaga kärtsu ja põmmu. Meeldiv oli aga filmi jooksul avastada, et Scott ei panustanud üldsegi liivasel maal actioni kujutamisele, vaid esikohal olid kaks peamist punkti: Crowe ja DiCaprio tegelaskujud ning kuidas kogu sealne kaadervärk üldsegi välja võib näha.Keskmes on agent Roger Ferris, kes püüab jälile saada Jordaanias paiknevale terroristile Al-Saleemile. Teda aitab Langleys oma kodus istuv ja end mugavalt tundev ülemus Ed Hoffmann. Et Al-Saleemile järele jõuda peab Ferris imbuma terroristide hulka ja seejures aitab teda ka Jordaania võimud eesotsas Hani Salaamiga. Peagi hakkab aga usaldus kiiva kiskuma ja varsti ei tea Ferris, keda usaldada et ellu jääda.
Body of Lies´i puhul oligi oodata, et Scottile omaselt hakkab asi lahti rulluma ja lõpetab pauguga. Ei taha üldsegi öelda, et film oleks etteaimatav olnud, aga lihtsalt filmi tüvi tundus veidi ette ennustatav. Kui arvasin, et siin saab palju actionit, siis Body of Lies tõestas suurepäraselt, et saab ka minimaalselt läbi ajada ja seda veel ka vägagi paluvalt. Kogu filmi oli teatav pinge sees, sest erinevate tegelaste kulgemine läbi filmi oli sootuks erinevam kui olin näiteks eelnevalt peas läbi mõelnud. Kaks peamist tegelast Crowe ja DiCaprio esituses oli küllaltki nauditav. Eriti pakkus lõbu Hoffmann, kes "päästis" tsivilisatsiooni otse oma koduaia paadisillal süües samal ajal hommikuhelbeid. Filmis paistis erakordselt hästi silma agentide töö kajastamine. Kui tavaliselt näeb kedagi relvaga käristamas, siis Scott pakub hoopiski reaalsemat pilti tuues silme ette luuret organiseeriva ja üleval hoidva mehanismi. Mitte küll täieliku, aga sai aimu kuidas kaadervärk toimub. Kahe mehe Ferrise ja Hoffmanni vaheline pinge eri olukordades kandis end ehedalt välja kuni lõpuni. Hoffmann, kes on üks paras bürokraat ja Ferris, kes on kogu aeg hoos kogudes infot luure jaoks ning kui need kaks koos töötavad, siis on suhtumine kõigesse loomulikult teistsugune. Crowe ja DiCaprio olid nagu nad on alati olnud. Lahedad ja muhedad sellid, kelle osalus filmis muutis asja tuntavalt kandvamaks.
Ütleks, et Body of Lies oli tõesti parem kui The Kingdom, aga sellelgi olid omad eelised, millega silma paista ning sama käib ka Body of Lies`i kohta. Kiire, huvitav ja efektiivne kooslus poliitikast ja luure ohtlikust igapäevatööst. Scotti käe all on nii mõnigi suurem saavutus valminud, aga Body of Lies nii kõrgele ei küündi.
Kogu film oli nauditav igas mõttes, aga selle teatud "erilisusega" siin ei üllatatud, kuid see ei tähenda kohe üldsegi halba. Vastupidi. Oleks saanud parem olla, aga nii nagu välja kukkus on Body of Lies ikka päris täesti eluterve ja tugev filmielamus. Kogu uuriv liin DiCaprio seltsis tõstis iga mööduva minutiga huvi tulemuse ees, mis ei olnud just etteaimatav, aga ka mitte üllatav. Mark Strong, kellega sain tuttavaks RocknRolla`s, kandis jällegi tugevat osa. Väikest, aga mõjuvat. Tema tegelaskuju Hani Salaami põhimõttekindlus pani küll imestama, aga samas lisas filmile teatavat pinget juurde.

Korralik teos Härra Scotti poolt, kes tegi ärakäiatud teemast 2h pikkuse kiirelt areneva põneviku, mis Scottile omases mahlas särab teiste sarnaste hulgas suhteliselt eredalt.

7,5/10


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar