neljapäev, 1. jaanuar 2009

The Day The Earth Stood Still 2008


Lavastaja: Scott Derrickson
Osades: Keanu Reeves, Jennifer Connelly, John Cleese jne.

Eelmise aasta viimaseks kinofilmiks jäi mul suurejooneline ulmefilm The Day The Earth Stood Still. Nagu näha eelnevatest sellega seonduvatest postitustest, siis ma mingil määral ootasin TDTESS-i suure innuga. Originaalversiooni ei ole veel näinud, aga ma tahan mingil ajal ka selle üle vaadata. Uusversioon oli üpriski kobe, aga millegi pärast ei suutnud peale paari omapärase külje millegi erilisega üllatada. Kokkuvõttes mulle meeldis, aga filmi lõppedes ei saanud tõdeda, et oleks näinud midagi väga ahhetamapanevat ja originaalset. 
TDTESS sisu seisneb tulnukas Klaatu saabumises Maale ja selle elanike eksistensi küsimärgi alla panemises. Klaatu saabub nimelt hiiglasliku helendava keraga Maale. Kerast väljudes võtab ta inimkuju ning püüab inimestega läbi rääkida. Esialgi küll tulutult aga hiljem juba saab ta võimaluse rääkida USA esindajaga. Koos Klaatuga väljus kerast tohutu Klaatu kaitsja, kes reageerib igale vägivallatsevale teole tema ja Klaatu suhtes. Klaatu eesmärk on aga panna inimesed valiku ette, kas elda või mitte. Aeg hakkab otsa saama ja inimesed ei suuda kokkuleppele jõuda ning Klaatu on sunnitud ette võtma plaani, mis näeb ette inimkonna hävingu.
Näitlejate poolest oli TDTESS hea vaatamine, kuigi Keanu Reeves Klaatu rollis oli üsnagi tuim, aga siiski suheliselt huvitav. Reeves võib pealtnäha tunduda liigagi tavaline kui võrrelda eelnevate rollidega, kuid Reevesile oma kõne ja miimika eriti mitteinimlikul viisil tegi Klaatu kui tulnuka huvitavaks. Jennifer Connelly see eest on pea igas nähtud rollis ebatavaliselt hea nagu näiteks The Dark Water, Hulk ja House of Sand And Fog. Tema juures on mingi teatav võlu, mis ei jäta tama rolle külmaks. Will Smithi poeg oli laps nagu laps ikka. Milline ta veel siis olema peaks? John Cleese´i roll jäi küll väga väikeseks, aga siiski oli hea ka teda näha. Ei oodanudki teda just selles filmis, aga miks ka mitte. TDTESS paistiski silma heade rollisoorituste poolest. Mitte "väga" heade, aga siiski andekate näitlejate tavapäraselt head rollid.
 Muidugi paistis TDTESS suuresti silma ka oma eriefektide poolest. Eraldi tooks välja suur helendav kera ja Klaatu tohutu kaitsja, kelle vorm oli võib olla veidi kummaline, aga siiski tõeliselt efektne. Filmi alatooniks oli arusaadavalt jälle keskkonnakaitse. See rõhus just Maa looduse koha pealt, sest Klaatu ju tahtis neid säilitada ja tüütud inimolevused ära koristada. "Koristamine" algas minu jaoks tavapäratust kohast, sest ei arvanud Klaatu kaitsja seotust hävitustööga, eriti veel just sellise meetodiga. Ei hakka midagi spoilerdama, aga linna hävitav jõud oli kuskilt juba nähtud võte. Ei mäleta küll kust, aga olen raudselt sellist kuju (putukad) varem kohanud. Ka hävitustöö oli efektne vaatamine, sest kellele ei meeldiks näha suuremat sorti ehitiste hävitamist mitte millekski. Lõpp oli aga ettearvatav, aga kuna muud ei pakutud siis jäin rahule, kuid minu arust oleks saanud hoopis teisiti lõppu kujundada.
 Siiski ütleks, et üsnagi hea ulmekas, mida vaataks varsti isegi uesti. Ei olnud küll midagi rabavat, aga näitlejatööde ja mõningate sisu arengu külgede(peale lõpu) poole pealt pakkus siiski üsna huvi.

7/10

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar