esmaspäev, 20. aprill 2009

Fast and Furious 2009

Lavastaja: Justin Lin
Osades: Vin Diesel, Paul Walker, Jordana Brewster jne.

Fast and Furious omab minu jaoks teatavat ülevoolavat tunnet, sest esimest osa nägin arvatavasti suvel ja seetõttu meenubki 1s-t osa vaadates just see aastaaeg ning ka filmist endast jäid ainult head mälestused. Seeria teine osa oli täielik läbikukkumine, sest see ei omanud esimese osaga võrreldes mitte mingit suuremat tähtsust seeriat ennast arvesse võttes ja üleüldse oli see film pigem tavaline tuim põnevik FaF nimega. Kolmas oli rohkem nooremale publikule suunatud, aga siiski tunduvalt parem kui seeria 2 osa, mis on minu silmis tühi koht. 4 osa ehk Fast and Furious on minu silmis sama õnnestunud nagu seda oli originaal.
5 aastat on esimese osa sündmustest möödunud ja Toretto oma kamraadidega röövib senini raskeveokeid jne. O`Connor on aga F.B.I palgal tagasi ja püüab leida võimalusi, et maha võtta narkoärikas Braga. Juhuste kokkulangemisel peavad kaks endist vaenlast taas tänavatele naasma ja istuma rooli ette, et Toretto saaks kättemaksu ja O`Connor saaks Braga oma käte vahele.
Uus osa meelitas kulmu kergitama just originaalkoosseisu tagasipöördumise pärast. Eks seetõttu ongi 2 ja 3 osa siiani niivõrd võõrad minu jaoks. Toretto, Letty ja Mia olid taas ekraanil ja neid oli tõesti hea uuesti näha. Midagi erilist ei olnud nagu pealtnäha muutunud. Diesel oli ja on siiani ülbe ja kõrgi olemisega, mis pole just negatiivne pool antud filmis, kuid kahjuks on selliste tüüpide kehastamine toonud talle märgatava ühekülgsuse külge. Avapauk anti kihutamisega maanteel ja tegeleti jällegi sõidu pealt röövimistega. Antud rööv oli osavalt koostatud, kuid silma pidi paaris kohas ikakgi kinni pigistama, sest miskipärast omasid röövlid uskumatult ja isegi ebamaiselt täislikku tasakaalu ning seda veel sõidu ajal peenikesel torul. Sellised asju võibki loendama jääda, aga ega ma neile rohkem tähelepanu ei pööragi, sest mida enamat peaks ootama Dieseli filmist, kus esikohal on kiired autod ja võimalikult suur efektsuse loomine. Okei, aga silm hakkas tohutult kipitama selle bensiinipaagi lendamise peale ja mille alt Toretto osavalt kalkuleerides läbi sõitis. Huvitav, milleks midagi sellist ühte filmi toppida? Hea küll, annab suurepärase efektse elamuse, kuid me elame ju 21. sajandil ja vähemalt minu kui filmihuvilise silmad ei suuda kõrva kratsimata sellist asja hästi taluda. Toretto on antud seeria alustala j ailma temata pole olemas ka Fast and Furious`i. Umbes sama lugu on Riddicki filmidega. Diesel pole suuremat muutust möödunud aastatega läbinud ja teda võis kenasti võrrelda 1 osa välimusega ning ega suuremat sorti erinevust ei leiagi. Ja seda nii näitlemises kui ka hoiakus. Toretto oli Toretto ja Diesel oli Diesel. Polegi midagi rohkem vaja kommenteerida. Filmi juures on ka kaks eriti köitvat näitlejat ja nendeks on otseloomulikult Michelle Rodriques ja Jordana Brewster. Mõlemad ja veel eriti Rodriques sobivad oma rollidesse suhteliselt rahuldavalt. Ei ole midagi uut ja huvitavat, kuid ega halb ka ei ole. Isegi siin omab Torette muskelauto suurt rolli ja pean tõdema et see oli vast ainuke auto, mis mulle üldse korda läks. Ei ole ma mingi autopede ning mina nendel värvikirevatel tuunitud masinatel vahet ei tee ja ega ei tahagi teha, kuid Ameerika musklid on mulle alati kenasti istunud. Filmi kulg oli õnneks isegi huvitav ja tänu omas mahlas olemisele meeldis mulle FaF tervikuna üsnagi hästi ning vaatamata puudujääkidele on tegemist tõesti mõnusa puhtalt meelelahutusliku eesmärgiga Kiirete ja Vihaste stiilist põnevikuga.
Erinevalt eelmistest osadest ei pandud erilist rõhku streetrace`le kui kuritegelikule üritusele. Ega see mind ei morjenda, aga teatav hõng, mida sai tunda originaalis, oli siiski olemas. Sisu kulges sirgjooneliselt ja koheselt mõistetavalt. Täiesti kohane ühele USA automöllule. Lettyst hakkas kahju, sest mind pani pead kratsima originaalkooseisu kohene lühendamine, kuid kuidas sa ikka leiad piisavalt mõtteka põhjuse, et Torette kättemaksu rajale ajada. Ahjaa, Paul Walker oli oma puise näitlemisega midagi vähemalt ette võtnud, kuid siiski meenutas ta ka 4-ndas jaos esimese osa puisust. Just nähtud Running Scared`is oli ta justkui teine inimene. Ütleme nii, et näitlejad tegid oma töö, et luua filmile omane tempokas ja lahe olemus ning ega rohkem poleks oodanudki. Liialt tavaline sisu hargnes lahti Braga otsingute ja kihutamistega ning ega suuremaid üllatusi ei tulnudki. Ka 4 osa tekitas mõnusa suvise hõngu. Ma ei oska hästi seda seletada, kuid lihtsalt Fast and Furious seostus mõtteis alati suvega.  
Kokkuvõttes oli 4 täpselt sama hea kui 1 osa, kuid liialt palju oli silmipööritavat ebareaalsust. Eks siin polegi vaja näpuga järge ajada ja kiruda. Minule pakkus FaF vanu ja häid nägusid algse meeskonnaga ja täiesti meeltlahutavat sõitu läbi linna, kõrbe ja mäe.
The Fast and the Furious oleks ka 7/10,  2 osa 4-5/10 ja kolmas 6/10, aga 4 osa:
7/10

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar