kolmapäev, 3. detsember 2008

PÖFF - Blindness 2008


Lavastaja: Fernando Meirelles
Osades: Julianne Moore, Mark Ruffalo, Gael Garcia Bernal jne.

Enda häbiks või kahjuks ei ole ma varem PÖFF-il kordagi käinud. Õnneks see aasta olin ikkagi targem kui enne. Nii paljude filmide seast oli raske midagi valida, aga koheselt jäi silma Fernando Meirellesi Blindness, kus peaosades Julianne Moore, Mark Ruffalo ja Gael Garcia Bernal.
 Äärepealt oleksin tegelikult sellegi PÖFF-i maha maganud. Ei olnud aega eriti mõelda selle peale, aga õnneks erinevatele filmifoorumitele ei saanud PÖFF-i silme eest. Nii ma otsejoones piletilevisse Blindnessi pileti järgi tõttasingi. 

Blindnessi sisu oleks lühidalt nii: Linna tabab äkiliselt valge pimedus, mille tõttu suvalised inimesed keset linna oma nägemise kaotavad. Valitsus on abitu ja kõik pimedad pannaks üsnagi kiiresti karantiini. Neid koguneb sinna iga päevaga aina rohkem kuni pimedate omavahelised konfliktid muutuvad üha julmemaks tuues välja pimedatest kui tsiviliseeritud inimestest halvima. Ainuke nägija on naine oma arstist mehega, kes püüab küll aidata, aga olukorra halvenedes ei suuda temagi kõigi eest hoolitseda.
 

Blindness jättis vägagi hea mulje. Mulle endale läks film kohati väga korda ja tunnen, et tahaks juba uuesti näha. Algab üsnagi äkiliselt. Ei tooda välja mitte mingit eellugu pimeduse tekkimisest, vaid näidatakse suvalisi inimesi äkiliselt pimedaks jäämas. Ka arst, kes püüdis ühte pimedaks jäänud jaapanlast aidata, jääb järgmise päeva hommikul pimedaks. Selleks ajaks on pimeduse epideemia levinud võib olla linnast kaugemalegi, sest arstile tullakse järgi juba otse karantiini viiva bussiga. Naine ei jäta teda maha ja suundub temagi karantiini. Alles pimedate rohkes karantiinis tuleb ilmsiks, mis mõtet kannab endas Blindness.Valitsuse täielik hoolimatus, paramoia ja kartus pimedate ees annab nii mõnegi ohvri. Arsti naine jätab enda teada, et tema ainuke nägija on. Põhirõhk kogu filmis ei ole mitte pimeduse tagamaade ja tagajärgede kujutamine, vaid hoopiski inimesed.
 
Igaüks reageerib ernevalt ektreemsesse olukorda sattudes. Mõnes toob see välja halvima nagu 3-nda osakonna kuningas, mõni jääb endiseks nagu enamus 1-se osakonna elanikke või mõni püüb säilitada kaine mõistuse ja muutuda kaose keskel isegi paremaks inimeseks. Igaühel jääb see aga filmis endal otsustada. Enamus tegevusest toimub üha rohkem ja rohkem rooja sisse mattuvas karantiinis. Huvitav oli jälgida, kuidas pimedad koos ainukese nägijaga organiseerivad oma eluolu pimeduses. Pimeduses on vist vale öelda, sest nad kõik nägid ju valgust. Kõike kujutati inimlikult ja reaalselt.Mitte keegi hakkanud ennastsalgavalt teisi juhtima ja võitlema vaenulikega. Sellest pigem hoiduti. Arsti naine pidi 3-nda osakonna kuninga suhtes midagi ette võtma, sest nad muutusid üha terroriseerivamaks ja julmemaks.Gael Garcia Bernal 3-nda osakonna juhina suutis ehedalt välja tuua ainult oma tahtmist saada tahtva kontrollifriigi. Osad muidugi innukalt järgisid tema eeskuju, sest ise olid nad ju teadmatuses ja vajasid tugevat kätt, mis neid juhiks. Käsi kuulus ainult valele mehele.Vägistamisstseenid olid kohati julmad, aga antud filmi sobisid hästi.

Ainukese nägija juhtimisel jõuti lõpuks linnatänavatele, kus igal pool komberdasid pimedate hordid. Üsnagi nukker vaatepilt avanes. Iga vähimgi toidulõhn pani jõugud liikuma ja kallale kippuma kõigile, kes paistis toitu kandvat. Arsti ja tema grupis oli nii mõnigi huvitav tegelane. Näiteks silmaklapiga Danny Glover, jaapanlased ja Alice Braga.Huvitav oli ka maailma läbi pimeda silmade näitamine, kus kõikjal on lubivalge ja ainult hägused plekid paistavad ümberringi. Pimedus andis inimestele võime tõeliselt näha. Muidu näeme kõike pinnapealselt, aga alles pimedana näeme teiste tõelist olemust. Lõpuga jäin samuti rahule. Ei olnudki vaja midagi selgitada. Vägagi sobilik lõpp. Ah jaa, vägagi hea tunde andis stseen vihmas, kus 3 naist vihma sadama hakates õnnelikult taeva poole vaatasid ja samal ajal kostis vägagi teemakohane muusika.

Maailmalõppu stiilis põnevikku siit filmist ei leia. Ühte ja ainsat meest, kes kõiki päästma asub samuti mitte. On vaid inimesed oma inimlike nõrkustega, kes püüavad kuidagi enneolematust olukorrast välja rabeleda.

9/10


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar