teisipäev, 25. november 2008

The Fountain 2006



Lavastaja: Darren Aronofsky
Osades: Rachel Weisz, Hugh Jackman jne.

Olen näinud väheseid filme, mis seisavad kui kunstiteosed st. et on nii visuaalselt kaunid kui ka kogu filmi enda mõtte poolest väga omapärased ja teistest eristuvad. Praegu tuleb meelde Jan Kouneni müstiline western Blueberry ja Enki Bilali Immortel, mis mõlemad olid samuti igati omalaadsed kogemused. Üks nendest on kindlasti ka Darren Aronofsky The Fountain ehk kodumaiselt Allikas. Mul oli plaanis see tegelikult juba päris pikka aega tagasi ära vaadata, aga miskipärast ma seda ei teinud. Nüüd, nähes seda päris esimest korda, kahetsen et varem ei vaadanud. Lõputiitrite alguses ei tekkinud mingit tahtmist filmi kinni panna, vaid jäin üksisilmi lõputiitreid jälgima.

The Fountaini keskmes on kolm lugu:  Tommy Creo, kes püüab meeleheitlikult leida ravimit oma naise Izzi surmavale haigusele ja seejuures on tema püüe petta surma ennast. Vilksamisi näidatakse 16 sajandi Hispaaniat, kus konkistadoor Tomas saadetakse rõhutud kuninganna poolt otsima Elupuud. Kolmandaks ilmub meie ette Tommy, kes on teel udukogusse, et päästa armastatud naine.

Film koosneb kolmest osast, mis lõpuks põimusid kõik üheks ja vaatajale arusaadavaks. Minulgi oli probleeme filmi alguses aru saada, et kuidas need kolm osa üldse seostuvad. Anti küll ernevaid seoseid, mis kõigis kolmes esinesid, aga kohe ei osanud neid omavahel seostada piisavalt hästi. Film oli üles ehitatud rahulikus, mõtlikus ja jutustavas vormis. Kõiki kolme osa ühendas surma petmine ehk Elupuu otsimine ja armastatu päästmine. Visuaalselt kaunis oli jälgida udukogu poole liikuvat Tommyt, kes hoidis end noorena tänu suures kuplis asuvale puule, mis tegelikult oli Tommy armastatu Izzi kehastus. Kuplis lendava Tommy nägemused Izzist andsid edasi, mida või keda ta päästa püüab. Rachel Weisz Izzina tegi suurepärase rolli. Ma ei olegi teda veel nii heas osas näinud. Suurepärast osa kandis ka Hugh Jackman, kes erinevalt X-Meni filmide kõva kuju osast suutis teha tõesti õnnestunud ja huvitava rolli.  Muidugi peab siinkohal tähelepanu pöörama ka lavastajale endale, kelle filmid tunduvad olevat hoopiski midagi muud mida oleme harjunud nägema.

Nüüd hakkab esinema jõudsasti spoilereid.
Mina sain filmist umbes nii aru. Konkistatoori rännak Elupuu poole oli Izzi raamatu The Fountain sisuks. Viimast peatükk ta täita ei jõudnu ja ta palus selle lõpetada Tommyl, kes esialgu seda tõsiselt ei võtnud. Tommy ei suutnud leppida Izzy surmaga. Tema jaoks oli surm haigus, mida saab ravida nagu kõiki teisi haigusi. Kuplis udukogu poole teel olev Tommy oligi Izzi raamatu viimane peatükk, mille Tommy lõpuni kirjutas. Konkistatoor oli samuti osa raamatust. Tema äkiline surm Elupuu mahla sisse võttes oli õigemini üks osa Tommy kirjutatust.Lõppkokkuvõttes võttis Tommy omaks, et surm on paratamatu ja see ootab meid kõiki. Päris lõpus on näha Tommyt Izzi haual, kus ta istutab seemne, et leppida Izzi surmaga. Seemnest rääkis talle Izzi.
Istutades seemne inimese hauale kasvab sellest puu ja puu kaudu leiab hing lõpuks rahu ning seda soovis Tommy Izzilegi. 

Suurepärase lõpu leidnud igast küljes omapärane, kaunis ja mõtlemapanev film

10/10



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar