esmaspäev, 10. november 2008

Harry Potter and The Goblet of Fire 2005


Lavastaja: Mike Newell
Näitlejad: Daniel Radcliffe, Rubert Grint, Emma Watson jne.

Mõtlesin tegelikult Potteri seeriaga jälle algust teha ja nad kõik algusest peale ära vaadata, aga The Goblet of Fire sattus lihtsalt kätte ja kuna ei olnud ka ammu näinud, siis vaatasin ta paratamatult jälle ära. Varsti ju tulemas ka Half-Blood Prince ja peaksin end Potteri filmidega jälle kurssi viima. Ei mäletagi eriti millal esimest kahte vaatasin. Paraku on nii et 3, 4 ja 5 osa lähevad paremini peale, sest eks teema on ka nendes kohati küpsem. Ega tegelikult esimesed kaks nii lapsikud ei olnudki. Oma võlu on ja jääb nendesse. Olen kõiki Pottereid kinos näinud ja kavatsen ka uue kinos ära kaeda.
Goblet of Fire hõlmab endas kurikuulsa Lord Voldemorti tagasitulekut, aga enne seda vaevavad Harryt painajalikud unenäod ja kahtlastel asjaoludel valitakse ka tema suurejoonelise Kolmevõluri Turniiri osaliseks. Ees ootab kolm suurt ja ülirasket katsumust.

Lühike kokkuvõte ka siis. Ei ole vaja pikalt seletada. Potteri värk ikka vist enam-vähem tuntud.
Koos Prisnoner of Azkabaniga on just Goblet of Fire minu jaoks parimad osad seerias. Order of the Phoenix oli liiga hüplev ja kiire. Jäeti liiga palju olulisi kohti välja ja see andis filmi vaatamise ajal ka hästi tunda. Vähemalt raamat oli enne loetud. 
Nii, aga 4-nda jao puhul saadi tubli tööga hakkama. Ka siin oli jäetud välja olulisi kohti, aga kogu filmi ajal sai tegelastesse süveneda ja teema arendus oli samuti mõnusalt jutustavalt välja toodud. Just vastupidi oli 5-nda osaga. Olen märganud, et iga filmiga on visuaalne külg alati teistsugune. Tumedates toonides, aga siiski tunduvalt erinev. Labürindi ülesanne oligi üks see, mis liialt ära muudeti. See suur sfinks jäeti välja. 

Voldemordi rolli valitud Ralph Fiennese valikuga olen siiamaani rahul. Ta sobib suurepäraselt kehastama suhteliselt sügavat ja tumedat osa. Tänu Fiennese eelmistele rollidele ei pea siin aga pikemalt rääkima. Tema juba teab kuidas kurjust kehastada. Mind häirib uus Dumbledore näitleja, sest ta käitub vana professori kohta liiga energiliselt ja üldsegi mitte nii väärikalt kui raamatus. Noored näitlejad on iga osaga ainult paranenud, aga eks nad on tegelikult juba esimesest osast alates nendesse rollidesse määratud ja mina nende asemel kedagi teist ei näe. Potteri filmid ja raamatud on mule alati meeldinud ja ei hakka ka mitte kunagi vähem meeldima. Neid filme on alati mõnus kuskil talve paiku vaadata.

 Goblet of Fire koos Prisnoner of Azkabaniga on kindlasti parimad ekraniseeringud Potteri sarjast. Märkasin, et üks stsenarist oli 5-st osast puudu ja nüüd 6-nda osa puhul on ta tagasi. Äkki see oligi väikese languse põhjus.

8/10


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar