reede, 26. september 2008

X-Files: I Want To Believe 2008


Lavastaja: Chris Carter
Osades: David Duchovny, Gillian Anderson, Billy Connoly, Amanda Peet jne

Ei olnudki eriti kursis X-Filesi filmiseeria järgedega kui kuulsin, et varsti jõuab kinodesse X-Filesi teine film. Meeldiv üllatus minu jaoks, sest kunagi vaatasin X-Filesi sarja päris ohtralt ja olin ka parajas vaimustuses. Aga see oli juba ammu ja et mälu värskendada hankisin ka kõik hooajad ning vaatasin paar osa uuesti üle. Olin juba vaikselt unustama hakanud, et X-Filesi näol on tegemist aegumatu seeriaga ja mida võib ka 10 aastat hiljem südamerahuga nautida.Mulderi ja Scully tegelased on minu jaoks ühed lemmikumad telepartnerid. Mulderi "I Want To Believe"-i teema ja Scully pidev kahtlemine kõiges üleloomulikus on mulle sügavalt meelde jäänud ja nüüd neid paari osa uuesti vaadates tuli kõik kenasti meelde. X-Files hiilgab muidugi mõista oma atmosfääri eest kõige rohkem. Selline süngus, hirm ja salapära naljalt meelest ei lähe.
Aga lähen siis uue teose X-Files: I Want To Believe juurde.
I Want To Believe algab kohe ühe saladusliku juhtumiga. Otsene ühendus sarjaga, või mis? Igatahes. Näidatakse, et ühte naist rünnatakse ja arvatavasti ka kavatsetakse naine röövida.
Kõik algab vägagi sarjalikult juba päris alguses. Ei teki enam kahtluski, et X-Files on oma võlu kaotanud. Hiljem tuleb välja, et röövitud naine FBI agent ja varsti on kõik teda otsima saadetud. Tuleb välja ka kummaline asjaolu, et pärast naise röövi teatas Isa Crissmann, et ta näeb ilmutusi samast naisest. Enamus muidugi teda ei usu. Seetõttu kutsutakse välja Mulder, kes ei taha enam FBI-ga mingit tegemist teha, sest teda on oma töö eest põhimõtteliselt taga kiusatud. Aga Mulder on ikka Mulder ja läheb koos Scullyga röövitud naist otsima ja samal ajal tuleb ka kindlaks teha, kas Isa Crissman tõesti näeb ilmutusi või tahab ta oma mineviku pärast lihtsalt tähelepanu. Arvake, kes Isa Crissmanni kõige rohkem uskus? =)
SPOILERID!!!!!
Esialgu jääb kohe mulje, et I Want To Believe on täpselt nagu sarja üks osa. See on muidugi väga hea näitaja. Uues filmis ei ole vahepealse ajaga X-Files oma võlu kaotanud. Kõik on täpselt paigas. Ka seekordses filmis on küllaltki sünge ja tumeda varjundiga atmosfäär loodud. Eriti meeldis mulle see paks lumi, mis kõrgus metsade vahel. Eriti need stseenid kui Mulder pärast autoavariid lumisel teel kõndis ja samal ajal kostus mind üsnagi positiivselt üllatunud filmimuusika. Kõige ilmekamalt tuligi filmimuusika siis välja, kui Mulder lõpus teel kõndis.
Scully puhul tõmmati liin ka ühe väga haige poisiga, keda taravis. Tuli välja, et poiss on suremas. Aga Scully ei andnud alla ja pidi seepärast sooritama mitu poisile piinarikast operatsiooni. Ka Crissmann lausus Scullyle ilma põhjuseta : "Don`t Give Up". Sellel oli tegelikult üsnagi kahepalgeline tähendus.
Nii, aga kui nüüd täpsemalt õelda, siis seekord ei olnud mitte miski seotud tulnukatega. Kõik piirnes just Isa Crissmanni ilmutustel ja Mulderi ning Scully tõekspidamistel. Seepärast ongi pealkirjaks I Want To Believe. Pikka ega ei suutnud keegi eriti Isa Crissmanni usaldada, aga pärast paari juhtumit, mis hõlmas endas ka röövitud naise maja juurest leitud kätt, hakkas usaldus tõusma. Tuli välja, et sarnasel viisil röövituid inimesi on olnud palju ja see kõik kulges elundidoonorluse poole. Nimelt ühes talus metsa sees raviti mingit meest. Seda tehti aga talle uusi kehaosi siirdades. Eriti kõheda ilmega venelane käis ise oma ohvreid valimas ühes ujulas.
Isa Crissmann oli tegelikult süüdimõistetud pedofiil ja ravitav mees seal metsal oli olnud üks tema ohvritest. Küllaltki ilmekas oli Isa Crissmanni patukahetsus. Ta uskus tõsimeeli, et Jumal on andnud talle võimaluse oma patte kahetseda seda röövitud naist päästes. See kõik tegelilult kulgeski nii. Crissmann suri lõpus vähki ja röövitud naine leiti üles. Õigemini mitte FBi-lane vaid uus ohver pärast teda.Kogu film oli üles ehitatud huvipakkuva ja salapära täis teostusega, mille üle mul oli äärmiselt hea meel. Seda on jah ette heidetud, et Carter ei jätkanud tulnukate rada. Aga ma ise arvan, et uue filmiga näidati uuesti X-Filesi olemust ja see õnnestus 100%-liselt. Kuigi sari oleks pidanud jääma sarjaks ja ma arvan, et ei oleks vaja jätkata filmides üksikute osadena sarja, vaid ikka lasta edasi eelmise filmi sündmustikuga.

Hea nagu üks sarja osa, aga kuna puudus seostus eelmise filmiga, siis võrreldes eelnevaga jäi veidi nõrgaks, aga siiski oli tulemus nagu X-Files ikka.

7/10


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar