laupäev, 19. september 2009

Fanboys 2008


Lavastaja: Kyle Newman
Osades: Sam Huntington, Dan Fogler, Kristen Bell jne.

Tähesõdade fännidest pajatav naljalugu tundus olevat mõnus idee ja kõigele lisaks astub filmis üles Kristen Bell, keda on alati tore taas ekraanil näha. Mis puutub filmi, siis tegemist ei ole oma nime vääriva komöödiaga. Kui tulla lagedale pealtnäha huvitava mõttega, siis peaks ka teostus olema ju samasugune. Fanboys taandus kõige sagedamini kasutatava teostuseni ja idee kannatas selle all tohutult.
Aasta 1998. Neli mehehakatist plaanivad täide viia oma lapsepõlve unistuse ja murda sisse Skywalkeri rantšosse. Nende eesmärgiks on saada oma näppude vahele Star Wars: Episode I - The Phantom Menace. Neli tõsiusklikku fänni kobivad vanasse ja päevinäinud minibussi ning seiklus võibki alata.
Star Warsi kultus oli suureks tõmbenumbriks, et Fanboysi üldse oodata ja lõpuks ka vaadata. Fännide tegemised on alati naeruväärsed ja ega siingi jäänud puudu Star Warsist tulenevaid koomilisi elemente. Arvan, et see oligi filmi parim külg, sest vastasel juhul ei paistaks Fanboys mitte millegagi silma. Jällegi on peategelasteks nohikulaadsed tüübid, kelle elu ainult Star Warsi ümber keerlebki. Dialoogid ja 4 tegelast olid üdini tüüpilised ning neid oli väga ebahuvitav jälgida. Jällegi päästis olukorra erinevad seigad suurejoonelisest ulmesaagast, kuid päris iga kord ka ei suutnud masside lemmik Star Wars sisu püsivust üleval hoida. Stereotüüpide ülekülluse tõttu ei pääsenud esile ka need peategelased, kes veel filmi alguses paistsid paljulubavad. Tulemus oli niivõrd kesktasemeline, et hakkasin juba mõtlema, et kas tõesti ei suudeta sellisele filmile midagi põnevamat juurde mõelda. Kõige suurem mehehakatisest fänn oli Hutch, kes elas oma ema graažis ja sõitis ringi minibussiga, mida ta nimetas omaenda Millenium Falconiks. Sellenimelise kosmoselaevaga seikles Han Solo kosmoseseerias, juhul kui keegi ei tea. Teine fänn oli piitspeenike Windows, kes lisaks fännindusele ihkas kokku saada oma netisõbrannaga. Temake osutus hoopis teistlaadi inimolevuseks. Kolmas fänn Linus sattus filmi põhiliseks tegelaseks, sest temast lähtus kurblik alatoon, mis muutis filmi traagiliseks. Aga niimoodi on seda filmi sama hea nimetada nagu kirjeldada Jaba The Huti kui nägusat tegelast Star Warsist. Neljandaks fänniks oli Eric, kes oli neist vast kõige mõistlikum, aga temagi omas kiikse, mis lõpuks kenasti välja lööma hakkasid.
Niisiis, neli die hard fänni asusid vanas logus teele ja nagu alati ilmusid ka suuremad ja väiksemad takistused. Märkimisväärne nende hulgas on minu meelest trekkide ehk Star Treki fännide mõnitamine James T. Kirki sünnnilinnas. Seth Rogen kehastas filmis kahte tegelast. Üks neist oli trekkide jubedavõitu juht, kelle näoilme andis soovida pea igas mõttes. Seal läksid SW ja ST pooldajad kaklema, kui seda kakluseks saab nimetada. Märgin siiski ka homoseksualistide baari mineku ka ära, sest seal ilmutas end ei keegi muu kui Danny Trejo. Roll oli suhteliselt mõttetu, aga vähemalt oli mingisugunegi vaheldus muidu väga tavalisele seikluslikule matkale püha eesmärgi poole. Üheks kaaslaseks oli ka Zoe Kristen Belli nahas. Ka temale ei ole jagada erilisi kiidusõnu, kuid sellegipoolest oli tegemist rõõmsa jällenägemisega. Seth Rogeni teine roll osutus sutenööriks, kes oli nagu ka peategelased suur SW fänn. Suur üllatus küll. Sama hästi oleks võinud kogu Ameerika antud filmis üks suur ja lai Star Warsi universum olla, sest iga vastutulija oskas fännina esineda. Trekkidega puututi veel kokku ja alati läks ka suureks kakluseks. Koomilised situatsioonid olid ebahuvitavad ja etteaimatavad. Mõni üksik suutis end vahel teiste seast välja sirutada, aga sellest jäi selgelt väheks, et Fanboys suudaks pakkuda korralikku naeru. Nalja sai ainuüksi Star warsi kulul, mis muutus lõpule lähenedes päris tüütuks. Traagiline pool lõi viimastel minutitel sisse ja nii film lõppeski.
Ei jätnud erilist muljet kogu see jant, kuigi viimased paar lauset andsid filmile kena punkti.
5/10

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar