reede, 9. aprill 2010

La stella che non c'è 2006


Lavastaja: Gianni Amelio
Osades: Sergio Castellitto, Tai Ling jne.

Itaalia tehasetööline Vinsenzo suundub Hiinasse, et leida üles tehas, mis ostis tema firmalt vigast tehnikat. Asukoht on teadmata, aga õnneks saab mees endale teejuhiks itaalia keele tõlkija Liu Hua. Pikal teekonnal õpivad totaalselt erinevad inimesed tundma nii ennast, teineteist kui ka suursugust Hiinat.
Itaalia režissöör Gianni Amelio kujutab delikaatselt ja vaguralt Ermanno Rea romaanile "La Dismissione" nõjatudes Itaalia tehasetöölise Vinsenzo kohusetunnet, mis viib ta kaugetesse Hiina provintsidesse. Mehe kõrvale võtab mõningase vastumeelsusega koha sisse noor itaalia keele tõlk Liu Hua. Neid ühendab Hiina firma, mis ostis Itaalias tehase jaoks tehnikat. Vinsenzo teab, et masinavärgil on küljes oluline viga ning seetõttu ta tundmatusse suundubki. La stella che non c`e´e. The Missing Star peegeldab kahe erineva ühiskonnaliikme maailmavaateid ja nende laienemist vastavalt kogetule. Itaallast ajendab teekonda ette võtma kohusetunne ja ka fakt, et ta veetis aastaid surmaga lõppevat viga otsides ja selle ta lõpuks ka leidis. Kõik, mis tundub õige, ei ole samasugune hoopis teistsuguses töö-ja elukultuuris. Siinkohal astubki mängu hiinlanna Liu Hua, kes oli Hiina firma tõlgiks, kui ülemused Itaaliasse tehaseid ülevaatama läksid, aga itaallasega oma kodumaal kohtudes on naine töö kaotanud ja Vinsenzo eesmärk on kaugustesse rännanud. Formaalsused ja ebaõnnestunud suhtlemine toob kaasa väikese laviini, mis tekitab raskusi nii asjaosalistele kui ka nende omaksetele. Ei ole kerge elada ja töötada niigi murtud tööliste keskel Hiina eri provintsides. Itaallane kogeb Hiinat nagu ta ei ole seda kunagi varem teinud. Õilsus või vastutustunne ei maksa midagi, kui selle hinnaks on täiendavad kulutused, mis toovad ainult häda ja vaeva. Vinsenzo rännak keset Hiinat hoopis avardab tema enda isiksust kaugemale kui ainult üks lihtne vabrik.
Seltsiliseks natuke ka omakasu peal väljas olev Liu Hua aitab kogenematut Vinsenzot, et leida otsitav, kuid ka Liu on kannataja. Loomult heatahtlik ja abivalmis, kuid palju näinud ja kannatanud. Vincenzo silmad näevad kedagi, keda justkui oleks vaja haletseda või tingimata ulatada õlg, mille najal püsti seista. Tegelikult see nii ei ole. Ebaleva ja kohanematu jaoks võib Liu elu kulg näida hirmutavana, aga naine on siiski tugev ja tahtejõuline. Valitsevas raskes majanduslikus seisukorras peab tegema raskeid ja valulisi valikuid, mida tuleb hiljem kahetseda. Liu on need etapid läbinud. Ta on jõudnud punkti, kus saab ainult ainult edasi rühkida ja seetõttu suhtlemisaldist võõramaalast aitabki. Gianni Amelio film on maaliline nii maastike kui ka eluolu kujutamise poolest, kuid lisaväärtust annab kahtlemata ka kaks peaosatäitjat. Sergio Castellitto kogeleva, kuid siiski üsna enesekindla töölisena on ehtne näide hoolivast ja ka parasjagu eneseteadlikust inimesest, kellel ei ole selge siht silme eest, aga ta püüab selgust igal juhul oma ellu tuua. Tai Ling kehastab aga tõlki Liu Hua´d, kelle heitlikkus ja hoolivus sunnib rohkem hindama hiina rahva pingutusi üks päev korraga elada. Eelkõige provintsides, kus töö-ja pereelu on ühenduses ja elukvaliteet ei ole eriti kiiduväärt. Tai Ling`i idamaine malbe ilu paneb unustama ümbritseva ja sunnib koos tema tegelaskujuga naeratama või kurvastama. Mõju on tugev. Igas näitlejas seda ei ole, aga temas on midagi eksootiliselt erilist. Täpselt nagu filmgi.
Kahe erineva elusaatusega inimese lugu, mida saadab hiiglaslik Hiina. Ilus ja nukker.
8/10

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar