kolmapäev, 21. aprill 2010

Ghost in the Shell 1995

Lavastaja: Mamoru Oshii

Aasta 2029. Tokyo. 9. osakond tegeleb tehnoloogial põhineva kuritegevuse ärahoidmisega ning üksuse uueks ülesandeks on end Puppet Master`iks nimetava terroristi tabamine. Puppet Master tungib ohvri ajju ja loob ohjeldamatuid illusioone. Tema põhieesmärki ei paista keegi teadvat ja seda püüabki 9. osakond välja uurida.
Eksistentsialism on ulmeradadel niivõrd tuntud ja paeluv teema, et nii uued kui ka vanad väljendusvahendid pakuvad läbi väga erinevate keerkäikude sellel teemal palju mõtlemisainet. Olgu selleks Terminaatori seeria küborgist peategelane või Matrixi triloogia laialivalguv süsteem, mis haarab endasse kogu reaalsuse sealhulgas ka inimese oma igivanade dilemmadega. Alati satub eksistentsi küsimuse ümber tekkinud arutelu keskseks teemaks eetilised ja moraalsed otsused, mida sooritavad inimlikkusest kaugenenud olendid, poolinimesed/masinad või puhas tehisintelligents. "Ghost in the Shell" on nö. üks paljude seast, mis paistab silma eelkõige originaalse animatsiooni ning paeluva idee arenduse poolest. 1995. aastal laineid löönud Jaapani samanimelise cyberpunk mangal põhinev anime tutvustab tulevikku, mis välimuselt ei erine tänapäevasest maailmapildist ja inimestest, aga siiski eristub "Ghost in the Shelli" visioon ühe väga olulise ja tänapäevalgi teoreetiliselt algstaadiumis oleva täienduse poolest.

Virtuaalreaalsus ja selle laienemine inimõistusesse, et lihtsustada interaktiivset suhtlemist nii inimeste kui ka opereeritavate masinate vahel. Ilusa eesti keelse pealkirjaga "Hing anumas" pakub tulevikuversiooni, kus inimajuga on võimalik mägesid liigutada ja silme ette ilmuva internetiühendusega vaadelda ja reageerida kiiremini kui peastaabis pesitsev masin, mis on juba iganenud arusaam arvutist. Lihtsalt torkad juhtmed kuklasse ja oled ühenduses kogu käsitletava süsteemiga. Tänaval jalutavad lihtinimesed ja terroriste jahtivad eriüksuste liikmete bioloogiline keha on varustatud mehaaniliste lisadega, et asendada hävinenud kehaosi või et arendada end veelgi efektiivsemaks sõduriks.

Peategelane Matoko Kusanagi on korravalveüksuse 9. osakonna juht. Ta on küborg ja juba ammu minetanud oma tõelise "mina". Kergesti kokkulapitav, aga samas ka äärmiselt tõhus relv terrorismivastaseks võitluseks. "Ghost in the Shell" pakub tulevikku, selles peituvaid tegelasi, ülemaailmset internetivõrku ja ohte, mis see endas kätkeb. Üheks sellises ohuks ongi juba eelnevalt mainitud Puppet Master, kes tungib inimmõistusse ja laseb idaneda võltsreaalsusel, mida ohvrid varmalt järgima asuvad. Kahtlemata intrigeeriv ja küsimusi tekitav idee, aga kindlasti terviklikumal mangal põhinev animatsioon ei suuda täita juba eos püstitatud potentsiaali loomaks veelgi meelierutavam lugu keset küberajastut. Jaht Puppet Master`ile on aeglane ja lünklik ehk ebaterviklik stsenaarium jätab tühimikke, mis ei lase kaunist kesta täiel määral nautida, olgugi et kõikehõlmav idee inimhinge ja tehisinimese ühildumisest jõuab oma kulminatsioonini kaunilt ja graatsiliselt.

Animatsiooni tase on oma aja kohta üsna hästi säilunud ja nägemus linnast, selle koledusest ja ilust, on maaliline ja oma ülerahvastatuses vägagi ligitõmbav. Olles veel kord positiivselt meelestatud, oleks sobilik veel lisada, et läbiv muusika kehtestab kuratlikult hästi tunnetuse, et müsteerium vajab lahtiharutamist ja midagi müstilist varjab end pimeduses. Kõiki püstitatud tahke "Ghost in the Shell" ei puudutanud, kuigi potentsiaal oli selleks täiesti olemas ja seda kõike tänu veidi hüplikule stsenaariumile, mis ei suutnud paigal püsida ja toimuvat õieti analüüsida. Mamoru Oshii ei huvitu täpsest uurimistööst ja lineaarsusest. Oshii`le on tähtsam analüüsida oma lugu, maailma ja tegelasi rohkem temaatiliselt, kasutades selleks elemente, mille abil defineerida inimeseks olemise hinda futuristlikus ühiskonnas. 
"Ghost in the Shell" märkimisväärne saavutus nii idee kui ka teostuse poolest. 1995. aastast ei ole teist nii mõjuvat filosoofilise kallakuga anime`d, mis lisaks sügavusele pakub visuaalselt mitmekülgsust ja detailirohkelt välja joonistatud maailma. 
8/10

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar