kolmapäev, 7. aprill 2010

The Ghost Writer 2010

Lavastaja: Roman Polanski
Osades: Ewan McGregor, Pierce Brosnan, Olivia Williams jne.

Uus variautor palgatakse endise peaministri Adam Langi memuaare kirjutama, sest eelmine suri kummalistel asjaoludel. Süvenedes Langi poliitiku karjääri algusaastatesse, avastab kirjanik saladusi, mis ei vaja paljastamist ja õige pea ongi tema elu ohus.
Roman Polanski viimane film The Ghost Writer on koos oma loojaga tekitanud päris palju arutelusid, mis kipuvad ikka ja jälle jõudma Polanski karmi mineviku ja kunagi kordasaadetud karistusväärse teo juurde. Olgu kuidas on, aga minu jaoks on film alati esikohal. On ta siis joodik, egoist või hullumeelne, aga kui film on hea, siis pole minul rohkem mitte millegi üle kurta. Polanski töödega olen ikka omajagu tutvunud, aga siiski mitte kõigega. The Ninth Gate oli omapärane tükk, kui ma suudan õieti meenutada. The Ghost Writer`iga tõestas vanameister, et tema oskab kõike kontrolli all hoida ja vormida tuttava sisuga filmist isegi mõnevõrra keerulise ja valvsusega mängiva thrilleri, mis kahtlemata särab omasuguste seas päris eredalt. Tingimata mitte originaalsete tükkide sahtlis, aga kindlasti teiste selliste hulgas, mida on raske unustada ja mille teostus teeks nii mõnelegile oma ala meistrile silmad ette. Loo keskmes on variautor Ewan McGregori kehastuses, kelle nime terve filmi jooksul välja ei öelda. Muidu ta poleks ju variautor või "I`m your ghost", või mis? Ta palgatakse endise Briti peaministri Adam Langi memuaare kirjutama, mis ei olegi teab mis kerge töö, kui avastada, et tööandja endine variautor on müstiliselt surma saanud ja tagatipuks süüdistatakse Langi ka sõjakuritegudes. Praegu tundub, et eks see film on kindlasti üks tüüpiline, intrigeeritsev ja nuga selga lööv poliitiline põnevusfilm. Kaugel sellest ja seda ainuüksi seetõttu, et lavastajatoolis on Polanski. Ta on piinlikult täpselt ja varjatud karakteritega loonud sündmusteraja, mille ots ja äär ei paista kohe kaugelt kätte. Kõige tähtsamateks kujunevad karakterid, kelle iga sõnapaar karjub valelikkuse järgi, aga petliku ilmega hoitakse tegelaste tõelised palged vaka all, et süvendada paranoiat ja üksindust.
Peategelane järgib uudishimulikult oma eelkäija juhtlõngu ja avastab õige pea mitmeid seoseid, mis tunduvad olevat vägagi päikesevalgust pelgavad. Nii lihtsa raja peale film aga ei suundu ja mitmeid kordi teiseneb juba endamisi lahtimõtestatud loo areng ootamatult erinevamaks. Olgugi, et järske süžeepöördeid on võimalik lihtsalt moel ette ennustada ja selle möödumisel patsutada endale õlale ja kinnitada endale, kui tark sa oled. Polanski puhul on oluline teekond ja kõik, mis tõe poole püüdlemisel juhtub. Ta valmistab vaataja ette kord ühe ja siis hoopis teise suuna jaoks ja ikkagi võib end filmi lõpus heas mõttes petetuna tunda. Film põhineb Robert Harrise samanimelisel romaanil ning seda lugenud kinokülastaja teab rohkem kui raamatu olemasolust mitteteadlik pahaaimamatu ekraani põrnitsev huviline(mina), aga ma loodan, et vaatamata varem ilmunud materjalile on The Ghost Writer põnev isegi neile, kes on raamatut äsja lugenud. Pierce Brosnan, Kim Catrall ja Olivia Williams moodustavad Polanski näpunäidete abil vägagi kummalise koosluse. Iga tegelane omaks nagu ühte kindlat varjatut motiivi, mille järgi nad juhinduvad. Kiiresti võib tekkida usaldamatus ja ainukeseks kindlapiiriliseks tegelaseks jääb variautor, kes on sama suures segaduses nagu vaatajagi. Tegevuspaiga eest tuleks tänada raamatu autorit, sest silme ees karglev märatsev meri ning vihmane ja tuuline ilm loovad koduse ja ühtlasi ka pahaendelise tasuta kirjanikule, kes püüab memuaaride kirjutamisega kuidagi hakkama saada. Iga tegelane rannaäärses maja on potentsiaalne niiditõmbaja, kuid raske on tema tõelist isikut enne filmi viimaseid minuteid ära tunda. Kõige lõpuks saabub finaal, mis üllatab julgusega ja annab kiiresti mõista, et reaalsus on karm ja selle eest ei ole pääsu ning lõpukaader näitab seda kõike ilma liigsete sõnadeta.
Kui kõrvale heita heitlik lugu varjatud saladustest, mis ei paku piisavalt palju uusi lahendusi , on tegu kõvakaanelise thrilleriga, mis erutab meeli täpselt nii palju, et pakkuda pinget ja elavat uudishimu kõige toimuva vastu.
7,5/10

2 kommentaari:

  1. Mina küll ei leia, et see Polanski ammune temp karistusväärne on, mõlemad olid täis ja tsikk hetkel paras vanamutt kes korduvalt öelnud, et tal küll mingeid pretensioone pole. Kui tookord teda kohtusse ei saanud siis ei saanud ning võiks praegu jätta pässi rahule.

    VastaKustuta
  2. Ei, ma olen täiesti nõus sinuga. Nn. ohver nõuab, et Polanski rahule jäetaks, aga näed suurt kala on ju tore kiusata.
    Noh nii meelega tahtsin mainida midagi Polanskit ümbritsevast.
    Tehku aga filme edasi ja jätku vanamees rahule-see on see kõige õigem tegu:D

    VastaKustuta