esmaspäev, 12. aprill 2010

4.JAFF - Evangelion: 2.0 You Can (Not) Advance 2009

Lavastaja: Hideaki Anno, Masayuki, Kazuya Murumaki.
Osades: Megumi Ogata, Megumi Hayashibara jne.

Tulevikus on Maad tabanud enneolematu hädaoht. Kõrgustest on laskunud hiiglaslikud olendid koodnimega Inglid ja nende ainsaks eesmärgiks on inimkonna hävitamine. Võitlus nende vastu ei ole lihtne ja seepärast on loodud hiiglaslikud robotid, mida saavad teadmata põhjustel juhtida ainult lapsed, et astuda võitlusse tundmatu vastasega.
Ja nüüd siis 2.0, mis on võrreldes eelkäijaga teostuse poolest küllaltki arenenum, terviklikum, kaasakiskuvam ja igas mõttes efeksem. Artise kinosaali mugavad istmed ja mõnusalt suur ekraan tagasid meeletu visuaalse sõidu koos EVA-de ja nende pilootidega. 2.0 on tunduvalt paremini kirjutatud kui 1.0, sest erinevalt eelnevast osast peaks vaatajale korda minema ka karakterid, kes on kas väga sünged, väga rõõmsad või üldse väga piiripealse vaimse seisundiga. Oletan, et kui ameeriklased oleksid Evangelioni oma käpa alla saanud, siis oleks taassünnist saanud kohutavalt emotsionaalne ja tänapäevast noortekultuuri rõhutav noortekas. Jaapanlased ajavad oma rada ja see on tore, sest tihtipeale näebki ainult seda, mis kõigile peaks meeldima, aga Evangelioni puhul näeb seda ja ainult seda, mis meeldib saareriigi elanikele. Endassetõmbunud, vaikse iseloomuga, kuid ülimalt võimekas peategelaste rühm on suures osas samasugune nagu eelnevas jaos, aga tänu täiendava taustainfo jagamisele, et teki pidevat tühja tunnet. Enne oli olukord umbes selline: "Nemad teavad, millest jutt käib, aga mina ei tea ja nad ei suvatse selgitama ka hakata. Oh well". Sellist olukorda eriti tihti enam ei tekkinud, kuid eks päris palju on veel saladuseloori taga peidus ja nende avaldamiseks on vaja oodata ära 3. ja 4. osa.
Kinoekraani vaadates kadusid ajataju ja teised külastajad saalis, sest toimunud vaatemäng pakkus rohkem silmailu kui ükski hiiglasliku eelarvega ja CGI-ga täidetud suurfilm kunagi üldse pakkunud on. Põhjus peitub jaapanlaste võimes hingestada ka kõige üleloomulikum olend või ükskõik missugune monstrum. Vaadates EVA-de, pilootide ja Inglite armutut võitlust ellujäämise nimel, ei teki kordagi mõtet, et toimuv on absurdne või lihtsalt mõttetu. Eksisteerib ainult kaasahaarav hingestatud tegevustik, mis ei lase lahti enne lõputiitrite ekraanile ilmumist. Imestusväärne, et kahe jalaga longanud 1.0-le lisandunud järg on kahe lonkava ja vahest ka kahe täiesti terve jala võrra etem saavutus. Evangelioni on raske ette kujutada mõnes muus formaadis. Joonistusstiil pakub võimalust luua peaaegu et naeruväärseid emotsioone, tohutute mõõtmetega vaateid ja võitlustandreid, millel ilutsevad suursugused EVA-d ja Inglid. Sisuline pool jääb vaatamata suurele arengule ikkagi nõrgaks, sest liiga palju jäetakse välja ning see tagab jällegi ebaselguse säilumise mitmete väga oluliste tegelaskujude motiivide juures. Tegevus kandub aga võõrast keskkonnast kiiresti välja ja kaasab filmist huvituva inimesehakatise apokalüptilisse maailma.
Märgatavalt andekam ja suurejoonelisem kui eelkäija. Efektne ja meeliülendav kinoelamus.
9/10

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar