teisipäev, 28. oktoober 2008

Battlelore - The Last Alliance 2008


Soome Tolkieni-teemalise epic/folkmetal Battlelore ilmutas mõni aeg tagasi uue albumi "The Last Alliance". Ootasin seda pikisilmi, sest eelmised albumid andsid selleks vägagi tugeva põhjuse. Arvan, et Battlelorel on õnnestunud ära tabada Tolkieni loomingule omase tunnetuse. Albumitel tuleb hästi välja nii headus kui ka kurjus Keskmaa avarustes. Valguse poole karanteerib kauni Kaisa Jouhki kenalt helisev hääl ja nii valguse kui ka pimeduse poole eest hoolitseb Tomi Mykkäneni erineva kõrgusega vokaal. See kajastub hästi kõikidel albumitel. "The Last Alliance" on jällegi üks samm edasi Battlelore arengus ja minu arvates läheb asi üha paremaks.
Juba esimene lugu "Third Immortal" on tugevalt eepiline ja loob koheselt Keskmaale omase atmosfääri ja nii areneb asi edasi loolt loole. Iga lugu sisaldab Tolkienile omast õhkkonda, mille peaks ära tabama iga Tolkieni raamatute austaja. Seekord on eelmise albumiga võrreldes rohkem Jouhki ja Mykkäneni koos laulmist. Tundub, et rohkem on ka kuulda Jouhkit laulmas, aga tegelikult on Jouhki põhimõtteliselt kogu aeg igas loos mingilgi määral kaasa laulnud. Albumil on 11 lugu, millest igaüks seisab omaette tugeva loona. 6 lugu "Daughter of the Sun"  mõnusalt aeglase algusega, kus parim osa on just Jouhki kaunis hääl. Ka selles loos laulavad Jouhki ja Mykkänen koos. Mulle on see vaikselt väga meeldima hakanud. Enne nagu ei istunud, aga nüüd kuulan ja naudin. Tegelikult iga lugu on kuldaväärt kraam. Sellist meeletult efektset atmosfääri, jõulisust, eepilisust ja tempokust edasi andvat bändi annab otsida. Kõige parem on muidugi just see, et ma ise ju olen Tolkieni loomingu suur austaja. Nii et põhjust, miks Battlelore nii hästi peale läheb, pole vaja kaugelt otsida. 
Battlelore "The Last Alliance" tekitab tunde, et seisan ise Keskmaa avarustes külg külje kõrval haldjate vägedega võitlemas maad rõhuva kurjusega. Tekib kohe tahtmine vaadata filme uuesti =)
Üldiselt hindaksin kogu Battlelore loomingut 10/10, sest tõesti minu jaoks on tegemist bändiga, mis igas mõttes on just minu maitsele. Seega "The Last Alliance" samuti 10/10.
                  
Kaisa Jouhki ja Tomi Mykkänen
                                            
                                                             



1 kommentaar: