esmaspäev, 6. oktoober 2008

Open Range 2003

Lavastaja: Kevin Costner
Osades: Kevin costner, Robert Duvall, Annette Benning, Michael Gambon jne.

Mingi aeg pakkus Elioni tasuta videolaenutus Costneri 2003 aastasse jäävat vesterni "Open Range". Polnud enne seda pikk aega Costneriga ühtegi filmi näinud ja kohe huviga asusin "Open Range"-i vaatama. Seoses Costneri vesternitega tuli meelde samuti ammu nähtud "Dancing With The Wolves", mis jättis mulle üsnagi sügava mulje. See oli ka üks põhjustest, miks ootasin "Open Range" näol midagi sarnast. Võrdväärne just ei olnud, aga lõppkokkuvõttes kukkus minu jaoks välja kaunis, maaliline ja kohati julm teos.Täpsemalt öeldes jutustab "Open Range" loo kahes karjaajajast Boss Spearmanist ja Charley Waitest. Mõlemad on endised relvavennad, kes otsivad mõnes mõttes rahu rahulikku elu elades ja sama ajal ka karja ajades. Neil on abiks ka tüse Button ja noor Mose Harrison, kes alles õpib Bossi ja Charley käe all ametit. Aga ühe väikese linnakese lähedusse sattudes satuvad nad kohaliku serifi ja suurte maavalduste omaniku terrori ohvriks. Sellest kujuneb välja Bossi ja Charley vastasseis linna korrupeerunud võimuesindaja ja ahne maaomaniku meeste vahel. Boss ja Charley püüdsid seda küll vältida, aga neile ei antud võimalust et taanduda ja ega nad hiljem ei kavatsenudki, sest kaks nende seast sattusid kohalike võimurite ohvriks. Linnarahvas iseenesest ei ole kahe karjapidaja vastu, aga enamus kardavad just linnas valitsevaid võimureid. Tulemas on lõplik duell.....

Kõige suurem pluss, mis hakkas silma juba filmi alguses, oli kaunis vaade Bossi ja Charleyt ümbritsevale loodusele. Samuti meeldis väga filmi rahulik kulg, mis andis aega tegelastega tutvumiseks ja aru saada mis masti meestega tegemist on. Ka muusika oli oskuslikult valitud. Kauni maastikuga sobis see liigagi hästi. "Open Range"-ga turgatab pähe ka näiteks "Tombstone" ja "Wyatt Earp", mis olid ka enam vähem samalaadse mõttega filmid. Aga pean tunnistama, et "Open Range" jättis mulle kaastundliku ja kaasahaarava elamuse. Lõppvaatus, kui Boss ja Charley vankri ratta juures istusid ja oma sigareid popsutasid ning jagasid esmakordselt teineteisega asju oma elust, millest nad polnud varem rääkinud, oli filmi üks meeldejäävamaid kohti. Muhedaid kohti oli terves filmis tegelikult omajagu.Kevin Costner Charleyna oli nagu ikka. Ta kohe suudab oskuslikult välja tuua ühe palju näinud ja teinud tegelaskuju. Robert Duvalli roll Bossina oli igati väärikas temasuguse kaliibriga näitlejale.
"Open Range" suutis ehedalt välja tuua kahe mehe viimase võitluse oma põhimõtete ja õigluse eest. Costner ja Duvall särasid igas mõttes.

Kui mitte just parim vestern, siis oma väärikas koht on "Open Range"-l vesternite hulgas kindlasti olemas. Üleüldiselt haarav, kaunis ja mõtlemapanev filmielamus.

9/10

1 kommentaar:

  1. Päris parimaks vesterniks teda ei pea, kuid kuna Costner on my type of actor, siis läks ta mulle ikka peale. Meeldis film ka muidugi. Duvall ka hea nagu alati, pole teda kunagi halvas rollis näinud..

    VastaKustuta