neljapäev, 25. veebruar 2010

Red Eye 2005


Lavastaja: Wes Craven
Osades. Rachel McAdams, Cillian Murphy, Brian Cox jne.

Keset öist lendu satub Lisa manipuleeriva ja mõrvarliku võõra meelevalda, kellel on ülesanne sundida Lisat täitma igat käsku või vastasel juhul kannatab naise isa. Sihtmärgiks on aga USA poliitik, kelle elu lõpetamine sõltub täiesti Lisa edasistest otsustest.
2005. aastal ilmus Wes Cravenilt kaks filmi: Cursed Christina Ricciga ja praegu käsil olev thriller. Cursed on minu silme ette sattunud vist isegi kahel korral ja kumbki kord ei olnud sugugi meeldiv elamus. Cursed on klišeeline, labane ja tobekoomiline ning üsna ebameeldiv vaatamine õudusesõbrale. Red Eye oli esmakordsel ja ka teistkordsel korral suhteliselt õnnestunud pingeline närvidemäng öises taevas punase täpina lendavas reisilennukis. Red Eye suurimaks trumbiks on ilma igasuguse kahtluseta Cillian Murphy psühhopaadist inimesetundja roll, mis filmi esimeses pooles kogus pinget ja märgatavat huvi. Murphy oskusliku nimega tegelane Jackson Rippner suutis vere keema ajada ja väheke põnevust luua Rachel McAdamsi tüüpilisevõitu argimuredega vaevleva kangelanna ümber. Selgemast selgem on asjaolu, et iga vaataja taipab kohe, kes on kes ja miks, kuid õnneks kandub film esikohale tõstetud tegelastega sujuvalt vastastikusest hetkelisest sõprusest üle terroriseerivateks julmadeks mängudeks, kus julmus ei olnud just alati esikohal.
Red Eye jaguneb kaheks: Lennujaam, lennuk ja viimased paarkümmend minutit, mis leiavad aset juba maa peal võimaliku terroriakti peatamiseks. Viimane pool ei üllatanud mitte millegagi. Pigem meenutas selline sündmuste käik lihtsustatud ja üldse ideedevaest lõpplahendust peaaegu et võrratult alanud filmile. Esimene pool lennukis oli filmi parim osa. Närviline iseenda ja Rippneriga arupidamine eesootavatest tegudest meeldis mulle rohkem kui etteimatava finaali poole jooksmine, mis lõppes ka ärritavalt lihtsalt. Vaatamata ebaefektiivsele lõpule, oli pinge õhus vähemalt lennuki kahel aknapoolsel istmel, mida asustasid Rippner ja Lisa. Aga kui välja arvata öine lend, siis on Red Eye puhul tegemist vähest uuenduslikkust pakkuva linateosega, millel on kuhjaga potentsiaali, kuid seegi kasutati ära ainult veidi pinda kraapides ja lõpetati ainult ühe üksiku osa välja kaevamisega, milleks oli kindlasti Cillian Murphy Jackson Rippnerina ja tema õelus, mis avaldas end kahjuks ainult lennukis. Wes Cravenist oleks isegi rohkemat oodanud ja seetõttu kipub huvi lavastaja filmograafia uurimise vastu kaduma, aga eks tahest tahtmata annan võimaluse tema varasemate filmidega tutvumiseks.
Red Eye õnnestub ainult osaliselt, kuid vähemalt pakub veidigi värsket tuult.
5,5/10

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar